“Tatarák” v reštauráciach dostal zelenú
Pokuty za podávanie tatárskeho bifteku reštauráciám už nehrozia. Tento mesiac totiž do platnosti vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.
[article slug=”vrati-sa-obubeny-tatarak-spat-do-restauracii”][/article]“Tatarák” však možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením, závodné stravovacie prevádzky či iné typy uzavretého stravovania, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Pri predaji bifteku treba splniť určité pravidlá. Zámer ponúkať toto tepelne neupravené mäso so surovým vajcom a koreninami musia reštaurácie najprv oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.
Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. “Biftek sa bude musieť podávať hneď po jeho dohotovení,” povedala Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: “Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou”.
Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide, dopĺňa Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR “Ide o veľa pozitívnych zmien, pre sprísnené požiadavky pripravujeme odborný seminár,” uvádza ZHR SR v stanovisku. Sous vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote, potraviny sú vtedy zabalené vo vákuových vreckách. Steaky možno podávať i upravené na nižšej teplote.
Verejná diskusia o predaji “tataráka” v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.
Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
(TASR)
Foto: pixabay
Odporúčané články
Pôsobil v mnohých krajinách sveta a zakotvil v Košiciach. Generálny riaditeľ Národného divadla Košice získal prestížnu cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla. Toto vyznamenanie sa zväčša odovzdáva umelcom pri príležitosti významného životného jubilea. Ocenená je tak práca a tvorba, ktorú priniesli spoločnosti a divákom.
Študenti tvoria špecifickú kategóriu, keďže prahnú väčšinou po štýlových novinkách na trhu. Či už ide o stredoškolákov pripravujúcich sa na maturitu alebo vysokoškolákov, darčeky pre nich musia byť praktické, technologicky vyspelé alebo musia pomáhať pri relaxácii a sebarozvoji. Prinášame tipy na darčeky, ktoré sú ideálne pre študentov a dajú sa kúpiť v Košiciach alebo objednať s rýchlym dodaním.
Ako informovalo na sociálnej sieti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, nehoda sa stala v ranných hodinách, v smere na Furču. Vodič autobusu linky 55 dostal na namrznutej vozovke šmyk, následne prešiel do protismeru a napokon zišiel dole svahom.