Káva na jedenie bodovala na celoslovenskom veľtrhu
22. ročík podujatia pod názvom JA Veľtrh podnikateľských talentov 2017 včera ocenil najlepšie firmy, na ktorých sa prezentovali stredoškoláci z celého Slovenska. Porotu najviac očarili študenti z Gymnázia Poštová so svojou kávovou zmesou na jedenie. Podujatie sa konalo v Optime pod záštitou prezidenta Andreja Kisku
Košickí gymnazisti vynikli zo 48 JA Firiem, v ktorých sa prezentovalo takmer 250 študentov. Na veľtrhu prezentovali celoročné výsledky práce. Priazeň poroty sa snažili získať so svojimi podnikateľskými zručnosťami. Podujatie každoročne organizuje nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko.
Zabojujú o Brusel
Odborná porota zložená z partnerov a podporovateľov veľtrhu udelila ocenenia v piatich hlavných kategóriách a dve výberové ocenenia. Najlepšiu študentskú firmu si vyberali aj študenti v rámci študentskej poroty. Osem tímov zároveň postúpilo do slovenského finále, ktoré sa bude konať v máji v Bratislave. Jeden víťaz napokon získa miestenku na medzinárodné finále Company z the Year Competition v Bruseli.
Najviac ocenení na súťaži získala JA Firma Assum z Gymnázia Poštová. Vymysleli kávovú zmes na jedenie, ktorá šetrí čas, financie a dodá energiu. Inšpirovali ich ľudia, ktorí nemajú čas vypiť si kávu a potrebujú rýchlo dodať kofeín. Produkt si žiaci vyrábajú sami. Predávajú ich na internetovej stránke študentskej firmy a vo vybraných košických kaviarniach.
Pozbierali najviac ocenení
Firma košických stredoškolákov sa umiestnila v kategóriách ako manažérsky tím, marketingová prezentácia, úžitkový produkt a vynikali aj v digitálnom marketingu. Hoci sa na veľtrhu so svojimi nápadmi predstavilo ďalších päť košických škôl, lístok na postup získala len firma na jedlú kávu.
Podľa prezidenta študentskej firmy Assum Lukáša Tabáka „najväčší počet cien je odzrkadlením snahy a celoročného úsilia, ktoré do tohto projektu vložili”. Na záver poďakoval profesorke za motiváciu, podporu a dôkladnú prípravu študentov. „Som šťastná a hrdá zároveň. V takýchto okamihoch cítim viac ako inokedy, že moja práca má zmysel,” uviedla učiteľka E. Wolfová.
Oľga Točiková
Foto: Archív JA Slovensko
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.