Nie sú tuky ako tuky
O konzumácii tukov sa vedie mnoho diskusií. Je dobré ich do svojho jedálnička zaradiť alebo úplne vylúčiť? Ktoré tuky sú zdravé a nezdravé? A čo znamenajú nasýtené a nenasýtené tuky? Poradíme vám.
Zdravé vs. nezdravé tuky
Nasýtené tuky, alebo inak nasýtené mastné kyseliny, zvyšujú hladinu cholesterolu v tele. Kvôli vysokej kalorickej hodnote majú schopnosť sa usádzať sa ako nadbytočný tuk. Nájdeme ich najmä v tukoch živočíšneho pôvodu – napríklad v mastnom mäse, masle, vaječných žĺtkoch a syroch. Dajte si teda pozor na nadmernú konzumáciu nasýtených tukov. Do skupiny tzv. „dobrých tukov“ patria nenasýtené tuky, väčšinou rastlinného pôvodu. Nachádzajú sa v olivovom oleji, v mandliach a škrupinovom ovocí, v rôznych semienkach, v avokáde, rybách či v sóji.
Zaujímavosť
Podľa údajov z roku 1989 predstavovali u nás až tri štvrtiny z celkovej spotreby tukov živočíšne.
Tomáš Tóth
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.