Medvedia sila cesnaku
Koncom marca sa množstvo Košičanov vydáva na púť do lesov. Cieľ je jasný, medvedí cesnak. Rastlina, ktorá mnohých očarí už svojou úchvatnou vôňou. Prečítajte si, ako by ste ho mali jesť a čo všetko sa skrýva v tomto zelenom poklade.
Listy plné zdravia
A práve preto by sme túto príležitosť, ktorú nám dala jar, nikdy nemali vynechať. Sírne zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v medveďom cesnaku, znižujú koncentráciu tukov a cholesterolu v krvi, ale zároveň aj neutralizujú toxické látky nachádzajúce sa v organizme. Okrem toho je vhodný na odhlienenie a na preliečenie chronických kožných chorôb. Celkovo medvedí cesnak prečisťuje celý tráviaci trakt a krv, zabraňuje sklerotizácii ciev, ničí choroboplodné zárodky, a preto je vhodné ho užívať pri všetkých infekčných ochoreniach, pri virózach, pri zápaloch dýchacích ciest, pri hubovitých i plesňových ochoreniach.
Ako ho konzumovať?
Ideálne je jesť ho vo väčšom množstve v surovom stave. Tak dosiahneme, aby sa zachovali všetky zdraviu prospešné látky. Existuje množstvo receptov na chutné nátierky, prípadne si pripravte veľmi chutné pesto, ktoré vám vydrží v chladničke niekoľko týždňov. Teda, ak sa nezje skôr. V prípade, že vám ide práve o chuť medvedieho cesnaku, môžete si uvariť napríklad chutnú krémovú polievku.
Pripravte si tinktúru alebo víno
Ak si chcete pripraviť tinktúru, fľašu naplnte voľne až po hrdlo nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejte 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom. Takto naplnenú fľašu postavte na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívajte denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody. Pre víno zoberte plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov, krátko ich povarte v 1/4 litri bieleho vína, dochuťte medom alebo sirupom a pite denne pomaly, po dúškoch.
Tomáš Tóth ml.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.


