Svätý Valentín má ku Košiciam veľmi blízko
Sviatok všetkých zamilovaných je tu. Zaľúbené páry si vyznávajú lásku viac ako v ostatné dni. Viete však, kto bol svätý Valentín a prečo sa dnešok nesie v znamení oslavy lásky?
Okolo sv. Valentína panuje mnoho legiend. Jedna vraví o tom, že to bol kňaz a lekár, ktorý žil v 3. storočí n. l. za vlády cisára Claudia II,. ktorý zakazoval sobáše svojim vojakom. Myslel si, že manželstvo by mohlo odrádzať bojovníkov od vojenských povinností. Manželky teda považoval za príťaž a sobáše jednoducho zakázal. Valentín bol kňazom, ktorý sa voči tomuto príkazu vzpriečil, pretože ho nepovažoval za správny a milencov začal potajme sobášiť. Claudius však onedlho na jeho vzburu prišiel a Valentína uväznil. Ten sa aj napriek tomu nechcel vzdať svojho presvedčenia, že láska by mala byť spečatená. Claudius ho teda odsúdil na smrť a pod katovu sekeru ho poslal presne 14. februára 269.
[ad][/ad]Svätý Valentín má ku Košiciam veľmi blízko. Podľa košického sprievodcu Milana Kolcuna existujú dokumenty, v ktorých sa píše, že relikvia svätého Valentína je zamurovaná v morovom stĺpe – súsoší Immaculata. Okrem neho sa tam nachádza aj časť pozostatkov iných svätcov, pretože v minulosti bolo zvykom, že sa pozostatky svätých rozdeľovali do viacerých miest. Aj na základe fragmentov v morovom stĺpe môžeme povedať, že Košiciam láska nechýba.
(ML)
[article slug=”spoznajte-silu-bozkavania”][/article]Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.