Študenti vyrobili soľ v spreji
Žiaci z Gymnázia Park mládeže založili firmu s unikátnym výrobkom. Na škole predávajú soľ v spreji, ktorá sa rovnomerne rozloží na potravine. Študenti nezabúdajú ani na slabších. Časť zo zisku dávajú na charitatívne účely.
Firma Entente vznikla v rámci ekonomického krúžku na košickom gymnáziu. S myšlienkou vytvorenia soli v spreji prišiel prezident študentskej spoločnosti Adam Čörgő, ktorý sa s týmto produktom stretol v španielskej Malage.
Zdravšia verzia
Solenie sprejom je podľa mladých ľudí efektívnejšie, nevytvárajú sa presolené či neosolené miesta. Navyše ju oproti tej klasickej vyrobili v zdravšej forme. „Použitím soli v spreji sa redukuje príjem sodíka do organizmu až o 75 percent, tým sa zníži riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, mozgových porážok či zvýšenia krvného tlaku,“ hovorí Bianka Hudáková z Entente.
Podnikaniu sa venujú v popoludňajších hodinách, keď sa stretávajú v rámci krúžku pri predmete Aplikovaná ekonómia. Pri riešení niektorých problémov majú možnosť využiť skúsenosti podnikateľov, ktorí sú zároveň ich konzultantmi. Produkt zatiaľ na trhu neponúkli, predávajú ho len v škole. „Predpokladáme distribúciu pre domácnosti našich študentov a zamestnancov školy. Vieme si neskôr predstaviť jeho predaj aj v jedálňach či reštauráciách,“ dodáva Nikola Hajiková zo študentskej firmy.
Chcú pokračovať
S podielom zo zisku sa chcú rozdeliť, mysleli aj na slabších. „Podľa podnikateľského plánu sme sa rozhodli päť percent zisku venovať na charitatívne účely,“ prezradili stredoškoláčky.
Študentská firma taktiež organizuje rôzne spoločenské a charitatívne akcie. Organizovali napríklad charitatívnu zbierku šatstva, hračiek a domácich potrieb pre OZ Loďka nádeje a Detský domov Nižná Kamenica.
Firma Entente je zapísaná v simulovanom obchodnom registri JA Firiem, ktoré vedie organizácia JA Slovensko. Podľa podmienok môžu fungovať do polovice mája. Dovtedy sa uskutoční výročné valné zhromaždenie a firma ukončí svoju činnosť. Košičania však plánujú v podnikaní pokračovať, ale už nie ako študentská spoločnosť.
Foto: archív Entente
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.