V marci oslavujeme špeciálny deň jedla na paličke
Je známe, že marec je mesiacom kníh, ale vedeli ste, že sa v tomto období oslavuje aj Svetový deň jedla na paličke? Tento spôsob prípravy jedla pochádza z USA. Pre Američanov je to typický spôsob konzumácie pochutín na štátnych, ale aj miestnych festivaloch. Sladké, slané, mäsové, vegetariánske. Aj také môžu byť pochúťky, ktoré si môžete pripraviť. Inšpirujte sa.
Sendvič na paličke
Potrebujeme:
- 2 krajce chleba
- 4 plátky šunky
- 4 plátky syra
- 4 paradajky
- 4 plátky slaniny
- šalát
- 2 paličky na špízy
Postup:
Chlieb a paradajky nakrájame na štvrtiny. Potom už len všetky ingrediencie postupne napichneme na paličku. Podľa chuti si môžeme špíz namáčať do kečupu alebo horčice.
Sladká pochúťka na paličke
Potrebujeme:
- Strúhaný kokos
- Pomleté vlašské orechy
- Ovsené vločky jemné
- Pomleté hrozienka
- Med, maslo,voda – podľa konzistencie hmoty
- Paličky podľa potreby
Poleva:
- Čokoláda na varenie
- Smotana na šľahanie
Zdobenie
- Kokos
- Horká čokoláda
Postup:
Strúhaný kokos alebo pomleté vlašské orechy zmiešame s ovsenými vločkami, hrozienkami a maslom. Podľa hustoty zmesi pridáme vodu. Hmotu poriadne vypracujeme. Z pripravenej zmesi tvarujeme guľky, ktoré napichujeme na paličku. Zohrejeme si šľahačkovú smotanu, v ktorej rozpustíme čokoládu. Pripravené guľky na paličke namočíme do polevy z čokolády, posypeme kokosom, kakaom alebo inými ozdobami.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.