Vo Svinici zažili pravý stredovek
Ani horúčava neodradila asi štyri desiatky milovníkov histórie, aby sa počas víkendu vybrali na cestu časom.
Cieľom bol koniec 15. storočia, presnejšie obdobie okolo roku 1490, keď sa v Uhorsku po smrti kráľa Mateja Korvína začína boj o uhorský trón.
Členovia známej košickej skupiny Via Cassa sa spoločne s priateľmi z prešovskej skupiny historického šermu Sarus rozhodli zrekonštruovať obdobie pred obliehaním Košíc. Utáborili sa v Svinici, malej obci neďaleko Košíc.
„Do Svinice mesto poslalo miestnu rotu, aby strážila cestu z Michaloviec do Košíc. Snažili sme sa zrekonštruovať, ako to mohlo vyzerať na takomto strážnom stanovisku,“ povedal pre košice:dnes Marián Kapinos z Via Cassa. „V úlohe povereného kapitána mesta som naverboval nejakých žoldnierov, vytvoril strážnu rotu a celú noc sme držali hliadky a strážili cestu do Košíc,“ pripomenul.
Do Svinice sa košickí priaznivci oživovania histórie chcú určite vrátiť. Pochvaľujú si nielen prostredie, ale aj spoluprácu so svinickou samosprávou, miestnym farárom i sponzormi. A možno návrat do stredoveku bude ešte o pár dní dlhší, pretože plánujú “potiahnuť“ na Slanský hrad a v tábore zorganizovať aj stredovekú tancovačku.
Foto: Juraj Gembický
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.