Tri percentá nášho obyvateľstva sa vlani narodili v zahraničí
Tri percentá súčasného obyvateľstva SR sa vlani narodili mimo územia Slovenska. Najviac v Českej republike, ale tiež v Maďarsku, na Ukrajine, v Rumunsku, vo Veľkej Británii aj v Poľsku. Vyplýva to z demografických údajov Štatistického úradu SR.
Úrad tiež konštatuje, že štruktúra obyvateľstva na Slovensku je relatívne stabilná. Obyvateľov slovenskej národnosti boli vlani 4.421.538. Slovenská národnosť tak dosiahla podiel 81,3 percenta z celkového počtu obyvateľstva.
Druhou najpočetnejšou národnosťou na Slovensku bola v minulom roku maďarská (8,4 percenta) a tretia bola rómska národnosť (2 percentá). Medziročné rozdiely početnosti národnostných menšín sú podľa ŠÚ SR minimálne.
“Medziročne sa v roku 2016 zvýšili počty a podiely slovenskej, rómskej, českej, moravskej a sliezskej, nemeckej, ukrajinskej a poľskej národnosti. Znížili sa počty a podiely maďarskej a rusínskej národnosti,” uvádza ŠÚ SR.
Štatistici sa pozreli aj na vlaňajší podiel cudzincov žijúcich na Slovensku, bolo ich 69.695. “Z celkového počtu obyvateľov cudzinci tvorili 1,3-percentný podiel,” konštatuje úrad.
Medzi cudzincami bolo vlani najviac (87,9 percenta) občanov z európskych krajín. Na druhej priečke sú cudzinci z ázijských krajín (6,5 percenta). “Občianstvo štátov amerického kontinentu predstavuje 2,1-percentný podiel,” dopĺňa ŠÚ SR.
Najpočetnejšou skupinou cudzincov s trvalým pobytom na Slovensku sú ľudia s českým občianstvom (13.023), ďalej s maďarským (9799), rumunským (6271) a poľským občianstvom (5604).
(TASR)
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.