Antik Telecom chce aj bicykle
Hosťom poslednej relácie Pod kožu televízie KOŠICE:DNES bol generálny riaditeľ a majiteľ Antik Telecom Igor Kolla, ktorý sa so šéfredaktorom mediálneho domu Dušanom Karolyim rozprával o ich novej aktivite – zdieľaní bicyklov v Košiciach.
Antik Telecom je síce internetový a telekomunikačný operátor, ale, ako hovorí riaditeľ, zdieľanie bicyklov nie je len o bicyklovaní v meste. „Je to súčasť už asi dvojročného projektu Smart city, ktorého divízia sa venuje hromadnej preprave a naša spoločnosť už dlhodobejšie rieši platformu nabíjacích staníc pre mesto, čoho je bike sharing súčasťou.
Spolupráca aj s mestom
Spoločnosť Antik pôsobí v 28 mestách a v Košiciach uvažuje s nasadením 800 bicyklov. Prostredníctvom aplikácie umožňuje požičanie, zaplatenie aj lokalizáciu tohto dopravného prostriedku. „Rátame s výstavbou 200 soft stanovíšť, ktoré sú určené na vrátenie bicyklov.”
Podľa I. Kollu by sa projekt mohol spustiť v máji budúceho roku a potrebuje aj príspevok mesta v hodnote 50-tisíc eur ročne. „Celý projekt je oveľa drahší, naša investícia je zhruba 600-tisíc a ročné náklady asi 100-tisíc eur.”

Až dvetisíc bicyklov
Igor Kolla priniesol nápad z Číny, kde už dlhšie pracuje. Tam vláda, aby riešila dopravu, investovala do bike sharingu. „Najprv tam boli vytvorené fixné stanice, ale neskôr sa ukázalo, že to nie je vyhovujúce. V celom systéme musí byť dostatočná kapacita bicyklov, preto rátame s tým, že pre Košice by ich bolo potrebných dvetisíc.”
V meste by mali byť veľké stanovištia, napríklad na železničnej stanici, a tiež menšie, soft stanovištia, by si mohli vyžiadať rôzni podnikatelia alebo firmy. Napríklad kiná, väčšie organizácie či obchodné centrá. Stanovište bude mať na starosti vždy určená osoba.
[ad][/ad]Iné projekty nie sú prekážkou
Projekt rieši firma Antik už dávnejšie. „Mestu sme to predstavili pred polrokom a stretli sme sa s pozitívnou odozvou. Dosť nás však prekvapilo, že na magistráte riešia aj iné projekty. Na druhej strane budem rád, ak sa niečo dobré pre košickú dopravu aj v tomto smere urobí. Technicky nie je žiadna prekážka, aby fungovalo viacero projektov.”
Jednoduchá záležitosť
Bike sharing funguje jednoducho. Pomocou aplikácie si záujemca nájde voľný bicykel, oscanuje QR kód a môže ho použiť. „Občania by si mali vypestovať vzťah k službe a verím, že bicykle budú používať, akoby boli ich vlastné a nebudú ich nechávať iba tak, ledabolo. Na druhej strane, ak si to situácia vyžiada, pokojne ho môžu nechať len tak kdesi opretý. Služba ho v priebehu dvanástich hodín presunie na stanovisko.“
Depozit 50 eur
Platiť sa bude dať cez sms a zákazníci spoločnosti Antik budú môcť platiť aj prostredníctvom faktúry. Je ale potrebné zaplatiť depozit 50 eur. „Prvá polhodina jazdy bude zadarmo,“ hovorí I. Kolla a dodáva, že je to služba v prospech obyvateľov a nie prioritne zárobková činnosť spoločnosti. „Tiež bude možné predplatiť si bicykel na celý mesiac za 10 eur.“
Návratnosť podľa vyjadrenia majiteľa Antiku je v tomto projekte dosť dlhá. „Ale aj keď sme budovali internet v meste, tiež to bolo náročné. Veríme, že odhadom sa naša investícia vráti do dvoch rokov. Čerpanie z reklamy nepovažujeme za strategickú vec, ale takéto príjmy nám určite pomôžu.“
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.