Maličký veľký pomocník
Cesnak sa využíva na liečbu už stáročia. Prvé záznamy o tom pochádzajú z Indie spred 5 000 rokov. V stredoveku sa používal na obklady rán, aby sa zabránilo šíreniu infekcií. V roku 1858 slávny francúzsky lekár Louis Pasteur objavil a popísal jeho účinky.
Vôňu cesnaku spôsobuje liečivá silica. Má silné antiseptické vlastnosti. Najúčinnejšia látka – alicín – vzniká až pri mechanickom poškodení cesnakových buniek rozkrojením či roztlačením.
Liečivé účinky
Táto zelenina je zdrojom flavonoidov, ktoré uvoľňujú cievne kŕče, znižujú krvný tlak a podporujú vylučovanie cholesterolu. Jeho konzumácia výrazne znižuje riziko nádoru hrubého čreva, pomáha predchádzať chorobám srdca. Cesnak výrazne posilňuje imunitu organizmu, potláča hnilobné a kvasné procesy v črevách. Je úžasnou doplnkovou liečbou pri prechladnutí, chrípke, angíne, hnačke, ale aj pri zápale stredného ucha. Tiež je aktívny proti črevným parazitom. Užívanie cesnaku znižuje množstvo zápalov a obmedzuje bolestivosť kĺbov. Ľudia, ktorí nie sú zvyknutí na jeho pravidelnú konzumáciu, s ňou musia začínať veľmi pomaly a opatrne. Jeho nevýhodou je, že nie je stály a rýchlo sa rozpadá. Organizmus ho počas siedmich hodín vylúči.
[ad][/ad]Vyberajte správne
Na pultoch našich obchodov sa ponúka väčšinou cesnak zo zahraničia – najčastejšie z Číny. Ten však nie je taký aromatický. Je aj menej ostrý a má mdlú chuť. Ak sa vám podarí zohnať slovenský, český, resp. európsky cesnak, vyberajte si z neho podľa farby. Za najkvalitnejší je považovaný ten, ktorého strúčiky majú ružovkastú až fialovú farbu.
Ak chceme kvalitný cesnak, musíme si ho kúpiť včas, pretože kvalitný cesnak u nás predávajú už iba drobní pestovatelia, ktorí nemajú k dispozícii klimatizované sklady, kde by väčšie množstvo cesnaku uskladnili. Preto sa ho snažia čo najskôr predať. Čo však potom s ním, aby nám vydržal?
Oplatí sa uložiť hlavičky bez stoniek do väčšej fľaše na zaváranie, ktorú treba uzavrieť kusom látky a gumičkou. Fľaša musí byť uložená na suchom mieste. Cesnak v žiadnom prípade nepatrí do chladničky. Tam rýchlo plesnivie. Ak si u pestovateľa kúpite vrkoč cesnaku a budete ho držať na suchom ale vzdušnom mieste, tiež vám dlho vydrží. Vynikajúci je naložený v za studena lisovanom oleji.
Ako ošúpať cesnak?
Kovové misy
Vložte hlavičku cesnaku do kovovej misy, prikryte ďalšou misou a poriadne pretrepte. Skoro všetky strúčiky budú ošúpané.
Silikónová trubička
Šikovný vynález funguje jednoducho. Keď do nej vložíte strúčiky a párkrát pováľate po stole.
Mikrovlnná rúra
Vložte strúčiky asi na 20 sekúnd do mikrovlnky a šupka sa z cesnaku odlúpne len čo sa jej dotknete.
Opraženie
Nasucho strúčiky opražte na panvici. Samé sa nezlúpnu, ale ako pri predchádzajúcej metóde, šupka odpadne už pri ľahkom dotyku.
Rozdrvenie nožom
Použite nôž so širokým ostrím. Po rozdrvení (stačí i čiastočne), sa šupka ľahko odstráni.
-rozhryznite niekoľko kávových zŕn;
– rozžujte čerstvú petržlenovú vňať;
– rozžujte čerstvé listy mäty piepornej;
– zjedzte jablko