Najpestrejší papagáj má nevestu z Francúzska
Z Francúzska priviezli do košickej zoo samičku papagája Ara arakanga, ktorá sa zoznamuje s tunajším samcom.
Najpestrejšie sfarbené papagáje na svete zrejme čoskoro vytvoria párik.
Rýchlo sa zbližujú
K samčekovi, ktorý je v zoologickej záhrade od minulého roka, priviezli v týchto dňoch nevestu z francúzskej zoo v Lille.
„Samček prišiel na svet v júli 2016, priviezli sme ho zo zoo v Ostrave vlani v júni. Samička má takmer rok. Zatiaľ sú od seba oddelení, musia si na seba zvyknúť. Už teraz k nej samček chodí, sú tam aj náznaky kŕmenia a kontaktujú sa jazykom,“ uviedol zoológ Patrik Pastorek.
Láska na celý život
Ak zafunguje „chémia“, bola by to láska na celý život. Vo voľnej prírode totiž vytvárajú celoživotné páry. Pohlavne tieto papagáje dozrievajú až vo veku troch až štyroch rokov, pričom mláďatá s rodičmi zostávajú jeden až dva roky. Papagáje, ktoré sú mimoriadne inteligentné, vo všeobecnosti patria k najohrozenejším skupinám zvierat.
Vzorná matka
Mláďatá, samček a samička paovce hrivnatej, prišli na svet pred dvoma týždňami v najtuhších mrazoch. Na svet ich priviedla samička, ktorá už v zoologickej záhrade rodila po štvrtýkrát.
„O potomstvo sa vzorne stará. Len pred mesiacom sme z poľskej Zoo Chorzów doviezli dve nové samice. Aktuálne stádo pozostáva z dospelého samca, piatich samíc a dvoch mláďat. Ďalšia samica je ešte v očakávaní,“ informovala Eva Malešová, hovorkyňa Zoo Košice. Dodala, že paovce hrivnaté, ktoré patria k ohrozeným druhom, chová zoo od roku 1989.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.