V Košickom a Prešovskom kraji sa otvárajú ZOO. Návštevníkov čakajú nové bezpečnostné opatrenia
V Košickom a Prešovskom kraji sa opäť otvárajú zariadenia na vystavovanie zvierat verejnosti vrátane zoologických záhrad a cirkusov. Povolenie platí výhradne za prísneho dodržiavania sprísnených opatrení biologickej bezpečnosti, ktorých cieľom je minimalizovať riziko šírenia nákazy slintačkou a krívačkou (SLAK) medzi zvieratami.

Každé zariadenie, ktoré chová vnímavé zvieratá, musí splniť tieto podmienky:
- Povinná dezinfekcia na vstupoch a výstupoch:
Na všetkých vstupoch a výstupoch pre osoby i vozidlá musia byť umiestnené aktívne dezinfekčné rohože, brody alebo iné bariéry, ktoré návštevníci a vozidlá nemôžu obísť. - Dezinfekcia rúk:
Všetci návštevníci a zamestnanci musia pri vstupe aj výstupe zo zariadenia povinne použiť dezinfekčný prípravok účinný proti vírusu SLAK. - Zákaz kŕmenia a dotýkania sa zvierat:
Návštevníkom je prísne zakázané kŕmiť alebo sa fyzicky dotýkať zvierat. Prevádzkovatelia musia zabezpečiť fyzické bariéry, ktoré zabránia priamemu kontaktu medzi ľuďmi a zvieratami. Kontaktné farmy a gazdovské dvory nie sú povolené, pokiaľ nie sú splnené všetky bezpečnostné podmienky. - Viditeľné informácie pre návštevníkov:
Každé zariadenie musí na viditeľnom mieste umiestniť oznam o sprísnených opatreniach biologickej bezpečnosti.
Tieto pravidlá platia pre všetky zariadenia v Košickom a Prešovskom kraji, kde sa chovajú vnímavé zvieratá, a ktoré umožňujú verejný prístup. V iných častiach Slovenska môžu byť podmienky odlišné v závislosti od aktuálnej epidemiologickej situácie.
Zdroj:(mpsr.sk)
Odporúčané články

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby zastavil trestné stíhanie v prípade košických policajtov, ktorí ešte v polovici vlaňajška podľa obvinenia zbili muža a dopúšťať sa na ňom sexuálneho násilia. ÚIS vyhodnotil, že skutok sa nestal a policajti postupovali v súlade so zákonom a internými predpismi.

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

Ako informovalo mesto Košice, o výsadbu sa postarala Správa mestskej zelene v Košiciach, realizovaná bola v rámci projektu „Zeleň pripravená na klimatické zmeny“.