Vo Východoslovenskom múzeu oživujú vzácne zábery z histórie Košíc
Historické zábery z obdobia vzniku prvej Československej republiky dávajú pracovníci Východoslovenského múzea v Košiciach do digitálnej podoby. Z veľkého množstva sklenených negatívov sa zamerali najmä na medzivojnové obdobie, jeho architektúru a dôležité udalosti v meste.
Múzeum pokračuje v ďalšej etape dlhodobého projektu digitalizácie vzácnych sklenených negatívov z Fondu historickej a umeleckej fotografie. Tento projekt podporil Fond na podporu umenia v hodnote 3 800 eur.
[ad][/ad]Krehké okná do minulosti
Dušan Béreš, kustód fondu, hovorí, že pri výbere sklenených negatívov, z ktorých vytvoria digitálne fotografie, sa zamerali na obdobie rokov 1918 až 1919 v Košiciach.
„Digitalizácia starých fotografií či negatívov prebieha už niekoľko rokov. Keďže si tento rok budeme pripomínať 100. vý-
ročie vzniku Československej republiky, snažíme sa orientovať práve na toto obdobie. Fotografie by sme radi využili pri dvoch plánovaných výstavách s touto tematikou,“ uviedol.
Klenoty staré 140 rokov
Sklenené negatívy staré 70 a viac rokov si podľa slov Béreša vyžadujú mimoriadnu opatrnosť pri ich manipulácii. Digitalizujú sa v košickom fotoateliéri Gabriel Bodnár. „Postupom času a miestami aj zlým zaobchádzaním sa u nich prejavila degradácia, znečistenie i poškodenie. Tie najstaršie datujeme do rokov 1870 až 1880, majú teda skoro 140 rokov,“ povedal.
Celkovo majú v múzeu 11-tisíc sklenených negatívov. Doposiaľ sa im podarilo digitalizovať približne 3 300 z nich. „V tejto poslednej etape sme spracovali ďalších 527 kusov. Odhadujem, že kým sa nám podarí ošetriť a spracovať všetky, potrvá to aj 10 rokov,“ doplnil.
Reštaurátorka Iwona Urbančíková si pred čistením jedného z negatívov pripravila okrem handričiek aj nádoby s benzínom, alkoholom a destilovanou vodou. „Pred digitalizovaním, ktoré pre múzeum robí externý fotograf, treba sklenený negatív očistiť. Používame na to chemické prípravky. Rýchlosť čistenia záleží aj od toho, do akej miery je predmet poškodený,“ hovorí. Pokračuje, že pri práci musia dbať hlavne na to, aby nezmizli retuše pôvodných autorov fotografií. „Čistenie jedného negatívu je zdĺhavý proces. Ak nie je retušovaný, trvá to do desiatich minút. Keď je retušovaný z oboch strán, môže to trvať aj dve hodiny,“ povedala.
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.