UPJŠ patrí medzi 500 najlepších univerzít Európy
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sa v rámci hodnotenia rankingu URAP – University Ranking by Academic Performance 2017/2018 umiestnila medzi univerzitami na 434. mieste v Európe a 1047. mieste vo svete. V slovenskom porovnaní obstála na druhej pozícii.
Ako informovala hovorkyňa UPJŠ Linda Babušík Adamčíková, ranking URAP sumarizuje hodnotenie univerzít podľa šiestich kritérií, ktoré hodnotia vedecké aktivity univerzít. V rankingu 2017 – 2018 bolo posudzovaných 4000 univerzít, z ktorých 2500 najlepších sa následne bodovo hodnotilo.
„Výsledok UPJŠ v Košiciach považujem za potešujúci, keďže do prvej polovice rebríčka sa dostali len tri slovenské univerzity – Univerzita Komenského v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Slovenská technická univerzita v Bratislave. Ranking URAP hodnotí približne desať percent univerzít sveta, čím predstavuje jeden z najrozsiahlejších rankingových systémov hodnotenia kvality univerzít,“ uviedol rektor UPJŠ Pavol Sovák.
[ad][/ad]Len deväť slovenských univerzít
Zo Slovenska sa do samotného hodnotenia, teda medzi prvých 2500, dostalo deväť univerzít – Univerzita Komenského v Bratislave (vo svete 551.), UPJŠ v Košiciach (1047.), Slovenská technická univerzita v Bratislave (1154.), Technická univerzita v Košiciach (1779.), Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave (2142.), Technická univerzita vo Zvolene (2308.), Žilinská univerzita v Žiline (2319.), Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (2331.) a Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre (2434.). „V medziročnom porovnaní si UPJŠ v Košiciach polepšila o viac ako sto miest a v ani jednom hodnotenom ukazovateli nedosiahla horšie skóre ako pred rokom. Najvýraznejší prírastok bol zaznamenaný v indikátore počtu citácií,“ uviedla hovorkyňa UPJŠ.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.