Maľbou vzdali poctu stromom. Chátrajúci podchod zmenili na umelecké dielo
Projekt Arboretum premenil už roky chátrajúci podchod z Komenského ulice na Kisdyho dvor na rozkvitnuté umelecké dielo. Stojí za ním občianska iniciatíva Poď na dvor.
Autorom monumentálnej maľby v podchode je Oto Hudec, výtvarník a absolvent VŠMU: „Vymysleli sme to pred dvomi rokmi. Inšpiráciou boli stromy v Kisdyho dvore, ktoré sú tu dlhšie než my a sú špecifické pre toto miesto. Chceli sme im vzdať poctu.“
Nástenné umelecké dielo je vlastne herbár, ktorý zachytáva stromy dvora, ich plody, listy. Okrem maľby v podchode susedská komunita opravila aj opadanú omietku.
[ad][/ad]Vyzbierali 1 315 eur
„Na tento projekt sme dostali peniaze z grantu K 13, potom sme robili aj zbierku prostredníctvom platformy StartLab, kde prebiehala kampaň o našom pláne. K maľbe prispelo desať dobrovoľníkov, ktorí tu chodili, kedy mohli, po práci. Mali sme aj podporu od služieb v okolí, jedna firma, ktorá tu v okolí sídlila, nám poskytla základný náter aj farby. Ďakujeme všetkým tým, čo prispeli aj do zbierky. Je to približne 50 až 60 ľudí a susedov z okolia, ktorí majú záujem to tu zmeniť aj zo svojich peňazí,“ opísala Ivana Skoumalová z iniciatívy Poď na dvor. Celkovo sa na Arboretum vyzbieralo 1 315 eur.
[ad2][/ad2]Slávnostné otvorenie a vernisáž
Pri príležitosti dokončenia nástennej maľby si susedská komunita pripravila na sobotu 15. septembra aj slávnostné otvorenie spojené s vernisážou. Program sa začína o 15. hodine diskusiou s dendrológom botanickej záhrady Robertom Gregorekom – o čom inom, než o stromoch. Okrem samotného otvorenia maľby v podchode si komunita pripravila pre návštevníkov aj vystúpenie akrobatiek v korunách stromov.
Záver akcie bude patriť koncertu košickej kapely Deni. „Pozývame všetkých, susedov aj nesusedov, Košičanov, nech prídu. Naším cieľom je spájať ľudí, oživovať spoluprácu a komunitu,“ uzavrela Skoumalová.
[ad3][/ad3]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.