V ťahanovskom sade rozkvitli čerešne
Leto sa síce končí až 23. septembra, ale na Sídlisko Ťahanovce akurát prichádza jar. Nie však tá astronomická. Čerešňové stromy v sade sa však „tvária“, že je to tak a začali kvitnúť.
S informáciami o druhom sezónnom kvitnutí ovocných drevín sa stretávame stále častejšie. „Je to určite praktická ukážka dopadu klimatických zmien. Určite došlo k posunu v hodnotách maximálnych aj priemerných teplôt,“ hovorí zástupca riaditeľa pre prevádzku Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Robert Gregorek. „Obdobia netradične vysokých teplôt sú striedané vpádmi studeného počasia a prechody medzi týmito obdobiami sú veľmi prudké a výrazné. Poruchy spôsobuje aj nerovnomerná distribúcia zrážok.“
[ad][/ad]Nechali sa oklamať
Podľa Roberta Gregoreka rozmarmi počasia trpia aj dlhoveké dreviny. „Netypické poruchy, medzi ktoré patrí kvitnutie, dozrievanie plodov či opad lístia a podobne, sú len najviac viditeľným upozornením, že nie je všetko v súlade s dlhodobou skúsenosťou. Mnohé stromy sú na konci so schopnosťou tolerovať podobné záťaže,“ hovorí odborník a dodáva, že predčasné prebudenie kvetných pukov, ktoré sa vyvinuli počas leta a boli určené na kvitnutie v budúcej jari, je odrazom vývoja počasia v posledných týždňoch. „To v rastlinách právom vyvolalo čiastočný pocit, že už možno aj zima odznela a puky v štádiu vývoja predbiehajúcom bežný stav zrelosti sa nechali oklamať.“
Hry prírody
Zaujímali sme sa aj, či by z terajších kvetov mohla byť aj úroda. „Druhá úroda určite nehrozí. Je to len akési nerozumné plytvanie energiou. Väčšinou táto predčasná snaha kvitnúť zasiahne len časť pukov stromu a aj to sa dotýka len exemplárov na špecifických miestach v krajine,“ vysvetľuje odborník a upozorňuje, že ak sa situácia nezhorší, môžeme podobné prejavy považovať za rozmarné hry prírody. „Určite je však veľa dôvodov zaoberať sa vážne stavom krajiny, ktorá nás živí, a riešiť problémy, na vzniku ktorých máme my, ľudia, veľký podiel.“
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.