Čas oberačiek v plnom prúde
Neodmysliteľnou súčasťou jesene sú aj neskoré plody z našich záhrad – jablká a hrušky. Tohtoročná úroda je po vlaňajšom „pôste“ mimoriadne bohatá. Niekedy možno aj trochu zamrzí množstvo takzvaných padaniek.
Určiť si presný dátum, kedy sa pustiť do zberu ovocia, je ťažšie aj vzhľadom na klimatické zmeny, ktoré často pomýlia prírodu a môžu spôsobiť aj skoršie dozrievanie plodov.
[ad][/ad]Oberanie jabĺk
Aj keď je oberanie jabĺk či hrušiek každoročným údelom všetkých záhradkárov, možno by ste mali zvážiť, či pristupujete k zberu tak, ako sa má. Najdôležitejšie je nehádzať ich do debničky z výšky rebríka, ba dokonca ani postojačky. Zbytočne sa pritom úroda poobíja, čím sa znehodnotí. Namiesto toho oberajte ovocie do vrecúška a potom ho preložte do debničiek.
Jablká by ste správne mali oberať dvomi rukami, pozor však, ak oberáte na rebríku. Jablko opatrne chyťte zospodu alebo z boku, trochu ho potočte a aj so stopkou oddeľte od konára. V polovici októbra by už mali byť vhodné na zber odrody jabĺk Golden Delicious, Jonagold či Melrose.
Ak sa chystáte jesenné ovocie skladovať, musí byť zdravé a vyfarbené, nemusí však byť úplne dozreté. Pri hruškách sa riaďte ich farbou a odlučiteľnosťou od konárika. Skoré a jesenné hrušky pozberajte asi týždeň pred plnou zrelosťou, neskoré odrody čo najneskôr pred príchodom mrazov. V prípade, že so zberom celej úrody nestíhate, nebojte sa, niektoré druhy jabĺk vydržia aj prvé prízemné mrazy.

Zásoby na zimu
Priestory na skladovanie úrody musia byť chladné, nie úplne suché a najmä vetrateľné. Pri ukladaní ovocia dbajte na debničky či nádoby, ktoré budú zabezpečené pred myšami či inými škodcami.
Skladujte len úplne zdravé ovocie. Plody napadnuté chorobami či škodcami nemiešajte so zdravými, pretože nákaza by sa mohla rozšíriť aj na zdravé uskladnené ovocie.
Väčšina jabĺk dobre znáša uskladnenie pri teplote 0 až 2 °C, hrušky dozrievajú v pivnici pri obdobnej teplote.
Dôležité je, aby ste skladovali ovocie oddelene od zeleniny, aby nezískali typickú vôňu napríklad cesnaku. Rovnako by ste však mali oddeliť od seba aj jablká a hrušky.
[ad3][/ad3]