Aj ženy jedia mäso. Nielen im chutí, ale aj prospieva
Pravidelný príjem mäsa nie je len o chuti, je prospešný pre naše zdravie. Výživoví poradcovia ho odporúčajú najmä ženám, ktoré na jeho význam často zabúdajú.
Hovorí sa, že mäso patrí poriadnym chlapom a šaláty ženám. Niečo na tom pravdy je, ženy skutočne túžia skôr po ľahších jedlách, ktoré im pomôžu k vysnívanej postave. Navyše, práve dámy sú tie, ktoré sa vo väčšej miere nechávajú ovplyvniť reklamami a odporúčaniami celebrít.
Tie, samozrejme, radia jesť zdravo, no často je tento pojem chápaný zle. Zdravé stravovanie nezahŕňa len zeleninu, ovocie, šaláty a vodu. Za znížené konzumovanie mäsa u žien môže aj raw fenomén. Novinka v stravovaní, ktorá pred časom pobláznila mnohých. Káže jesť tepelne a chemicky neupravované jedlá, a teda zeleninu, ovocie, oriešky, semienka…
Výživné, no len do určitej miery. Takýto štýl prijímania potravy je síce zdravý, no nemali by ste to s ním preháňať. Budú vám totiž chýbať dôležité látky obsiahnuté v mäse.

Červené mäso
Pri udržiavaní štíhlej línie mnohé dámy siahnu po morčacom, kuracom mäse či po rybe. Hovorí sa, že nejedia údeniny a hovädzinu. Je však faktom, že hovädzie, takzvané červené mäso, patrí medzi najzdravšie. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko chorôb srdca, tiež železo a zinok, ktorý podporuje imunitu, vitamín B 12 pre lepšie duševné zdravie.
Práve hovädzina je ideálnym zdrojom živín obzvlášť pre ženy, ktoré mesačne trpia „svojimi dňami“, čo potvrdzujú aj výživoví poradcovia.
„Počas menštruácie sa stráca veľa krvi, ale správnou životosprávou sa organizmus vysporiada s touto stratou.
V biológii matematické vzorce nie stále fungujú. Každý organizmus reaguje rôzne, to je to krásne a tajomné,“ hovorí hygienička potravín MVDr. Eva Ötvösová.
„Jedálniček musí byť pestrý, vyradenie červeného mäsa z neho by bolo veľkou škodou. Pod červené mäso však patrí nielen hovädzie, ale tiež bravčové, ovčie, teľacie, jahňacie, králičie a divina. Surové červené mäso obsahuje 20 – 24 g bielkovín na 100 g mäsa,“ dodáva.
Mäso od farmárov
Mnohí, ktorí odmietajú mäso, uvádzajú ako dôvod svojho rozhodnutia fakt, že si nie sú celkom istí jeho kvalitou v obchodoch. V našom meste však dnes už nie je problém nakúpiť si kvalitné mäso od domácich farmárov. Jednou z najznámejších mäsiarní je v Košiciach Staromestská mäsiareň, ktorú nájdete v reťazcoch potravín Klas.
Je to rodinná firma, v ktorej si zakladajú na vysokej kvalite mäsa aj mäsových výrobkov. Ostali verní pôvodným postupom a tradičným mäsiarenským receptom. Ponúkané mäso pochádza výlučne zo Slovenska a všetky produkty sú bez alergénov a neobsahujú lepok. Nájdete medzi nimi výrobky v BIO kvalite a bez jediného éčka.

Denne čerstvé
Zárukou kvality mäsa je v Staromestskej mäsiarni čerstvosť. Do ich vlastného mäsokombinátu v Košiciach privážajú zvieratá zo slovenských fariem v celku a následne sú delené na tomto mieste. Toto mäso je vždy čerstvé a jeho pôvod je známy.
Napríklad hovädzím mäsom ich dnes zásobuje už 15 slovenských fariem – Dlhé Klčovo, Zemplínska Teplica, Farma Turňa, Farma Poľany, Agrodružstvo – Soľ a iné. Mäso do prevádzok Klas privážajú denne. Pri špecifickej požiadavke si môže zákazník aj doobjednať produkt, ktorý mu následne doručia do danej prevádzky potravín.
Mäsové výrobky
V Staromestskej nájdete všetko presne podľa svojho gusta, keďže je ponúkaný sortiment naozaj široký. Či už máte chuť na hovädzí steak, šťavnatý burger, alebo prerastanú krkovičku. V predajni vám vo výbere poradia a postarajú sa aj o úpravy, ako vykostenie, pomletie a podobne.
Medzi obľúbené mäsové výrobky tejto značky sa veľmi rýchlo zaradili výberové klobásy so 100-percentným obsahom hovädzieho či bravčového mäsa, tiež salámy, šunky a tradičné párky. V ponuke sú BIO výrobky, bez éčok, alergénov, glutamánu či umelých farbív.
Mäso je dôležité pre konzumáciu nielen mužov, ale aj žien a detí. „Obsah plnohodnotných bielkovín je 15 až 25 g na 100 g mäsa. Pri nedostatku bielkovín v organizme klesá imunita voči chorobám. Čím chudšie mäso (kurča, morka, ryba), tým vyšší obsah bielkovín. Mäso mladšieho zvieraťa je ľahšie stráviteľné. Konzumácia 5 dkg mäsa za deň zabezpečuje 20 -percentnú potrebu bielkovín, ako aj všetky esenciálne aminokyseliny,“ vyjadrila sa MVDr. Eva Ötvösová, hygienička potravín.
Vegetariánska strava má mnoho výhod, no úplne vynechávanie mäsa z jedálnička má aj svoje riziká. Absencia červeného mäsa je príčinou nedostatku vitamínu B12. To spôsobuje bolesti hlavy a únavu. Vitamín B12 okrem iného podporuje rast detí, produkciu červených krviniek, je dôležitý pri syntéze RNA a DNA a chráni pred anémiou.
Anketa: Súhlasíte s výrokom, že mäso je pre mužov a šaláty pre ženy?
Adriána Popadincová – účtovníčka
Jasné, že mi mäso chutí. Myslím, že sú aj muži, ktorí radi jedia ovocné alebo zeleninové šalátiky, rovnako sú na svete ženy, ktoré preferujú výlučne mäsitú stravu. Ja šalátom tiež nepohrdnem, no určite zo svojho jedálnička nevylučujem mäso.
Radka Michalková – doktorandka
Mäso obsahuje esenciálne aminokyseliny, stavebné kamene nášho organizmu, či už sme ženy, alebo muži. Tiež niektoré vitamíny, enzýmy, hormóny a stopové prvky ako železo a zinok. Na mojom tanieri je mäso niekoľkokrát do týždňa a nedám naň dopustiť.
Emília Kipikašová – študentka
Mäso aj šaláty sú pre obe pohlavia. Každý potrebuje vitamíny, minerály a ostatné prospešné látky z oboch druhov jedál. Osobne si dám radšej mäso, ale nemám nič proti šalátom. Jem to, čo mi najviac dodá energiu, aby som nebola hneď hladná.
(SZ)
