Historický Prezidentský vlak príde aj do Košíc
Jedinečný projekt k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je Prezidentský vlak. Ten už začal svoju mimoriadnu jazdu z Prahy cez Brno do Bratislavy. Zastávku bude mať aj v Košiciach.
Historický Prezidentský vlak v utorok 3. júla slávnostne prišiel na územie Slovenska. Na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave ho privítali desiatky ľudí. Ide o súpravu, ktorej jednotlivé vozne boli vyrobené pre potreby bývalých československých prezidentov. Projekt vznikol pri príležitosti 100. výročia založenia Československej republiky. Jedinečné vybavenie vlaku si budú môcť ľudia naživo pozrieť aj v metropole východu.
[ad][/ad]Turné po Slovensku
Vlak ťahaný parnou lokomotívou z Bratislavy zavíta na železničné stanice v Nitre, Zvolene, zastaví sa aj v Lučenci či Žiline. Poslednou slovenskou zastávkou budú Košice, kde pobudne v dňoch 12. až 13. júla. Prezidentský vlak ešte absolvuje cestu po moravských a českých mestách, ktorú ukončí 2. septembra v Prahe.
Špeciálna vlaková súprava sa skladá z piatich salónnych železničných vozňov, ktoré slúžili československým prezidentom za prvej republiky i po druhej svetovej vojne na domácich aj zahraničných cestách. Projekt organizuje Národní technické muzeum Praha v spolupráci s Českými dráhami, Železnicami Slovenskej republiky a občianskym združením Spolok Výhrevne Vrútky.
(TASR, PS)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.