Začala sa Noc výskumníkov
V obchodnom centre Atrium Optima sa v piatok začalo celoeurópske podujatie Noc výskumníkov. Pripravených je 81 stánkov, v ktorých sa záujemcovia okrem iného dozvedia aj to, prečo nie sme všetci rovnakí, ako sa dá vyrobiť zmrzlina za pár sekúnd, prečo dokáže ísť vlak, ktorý nemá kolesá, rýchlosťou 600 km/h. Sami si budú môcť vyrobiť žabí sliz či skúsiť na vlastnej koži odvrátiť útok sociálneho inžiniera.
Od 9. až do 21. hodiny budú na zvedavé otázky odpovedať vyučujúci i študenti z Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Prešovskej univerzity v Prešove, výskumných ústavov Slovenskej akadémie vied, Žilinskej univerzity a Univerzity Komenského v Bratislave.
[ad][/ad]Nechýbajú ani živé zvieratá, ako hady, šváby ale aj mikroorganizmy či laktobacily. Naučíte sa, ako dávať prvú pomoc, či ako si „vychovať“ mäsožravú rastlinu.
Vstup na podujatie je pre všetkých návštevníkov voľný.
Foto: Iveta Vaculová [article slug=”objavte-v-sebe-vyskumnika-zacina-sa-festival-vedy-inovacii”][/article]Odporúčané články
Dopravný podnik mesta Košice od štvrtka 27. novembra 2025 obnoví štandardnú prevádzku autobusových liniek na Rastislavovej ulici.
Pýtali sme sa Košičanov, aká polievka nesmie chýbať na ich sviatočnom štedrovečernom stole. Zisťovali sme, či prevláda tradičná vianočná kapustnica alebo šošovicová polievka, ktorá je zvyčajne spojená so symbolom bohatstva v novom roku.
Vianočné trhy na Hlavnej ulici sú opäť tu a s nimi aj vôňa škorice, vína a pečených dobrôt. Kým atmosféra láka ľudí do ulíc, mnohých zaujíma predovšetkým to, ako sa tento rok zmenili ceny. Pozreli sme sa preto priamo do stánkov a pripravili aktuálny prehľad toho, v akých cenách sa pohybujú najobľúbenejšie vianočné pochúťky a nápoje.