Medveď prehral s kontajnerom
Medveď Žabo sa dnes k chutným lahôdkam nedostal. V zoologickej záhrade totiž testovali špeciálny kontajner.
Približne 350 kilogramov ťažký 21-ročný medveď mal od stredy hladovku. Do kontajnera mu dnes vložili med, salko, ovocie či sladké pečivo. Ihneď sa k nádobe vrhol, no dostať sa do nej bolo náročné. Žabovi sa to ani po viac ako hodine nepodarilo.
[ad][/ad]Netradičný železný rám
Skonštruoval ho Maroš Voronič, michalovský podnikateľ. „Ide o bežnú nádobu. Odstránili sme z nej niektoré komponenty, na ktoré by sa mohol medveď postaviť, a demontovali štandardné veko. Namiesto toho je tam rovná plocha s otvorom, kde sa dá vhodiť približne 60 litrov veľké vrece s odpadom. Netradičný je najmä železný rám, do ktorého je kontajner vsunutý a ukotvený k zemi. Má ale navrchu rameno, ktoré vie človek otvoriť a potom sa dá kontajner vytiahnuť,“ vysvetlil systém Voronič a dodal, že pri výrobe myslel na to, aby sa dal použiť pri klasickom zvoze odpadu.
[ad2][/ad2]Lepšia verzia
Podobné Voroničove kontajnery už rok fungujú v Tatrách, toto je vylepšená verzia. „Špecifický je rám z kovu, ktorý sa dá ťažko prepíliť,“ poznamenal Voronič. Spomenul, že mestá by nemuseli investovať tisíce eur, keďže by im stačil pôvodný kontajner, na ktorý by sa potom primontovala špeciálna konštrukcia. „Zostava môže stáť aj s montážou okolo 400 eur. Test je pre nás o to zaujímavejší, že ide o 350 kilogramov ťažkého medveďa, v Tatrách ku kontajnerom chodia také, ktoré vážia od 100 do 150 kilogramov.“
Foto: Iveta VaculovaOdporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.