Medveď prehral s kontajnerom
Medveď Žabo sa dnes k chutným lahôdkam nedostal. V zoologickej záhrade totiž testovali špeciálny kontajner.
Približne 350 kilogramov ťažký 21-ročný medveď mal od stredy hladovku. Do kontajnera mu dnes vložili med, salko, ovocie či sladké pečivo. Ihneď sa k nádobe vrhol, no dostať sa do nej bolo náročné. Žabovi sa to ani po viac ako hodine nepodarilo.
[ad][/ad]Netradičný železný rám
Skonštruoval ho Maroš Voronič, michalovský podnikateľ. „Ide o bežnú nádobu. Odstránili sme z nej niektoré komponenty, na ktoré by sa mohol medveď postaviť, a demontovali štandardné veko. Namiesto toho je tam rovná plocha s otvorom, kde sa dá vhodiť približne 60 litrov veľké vrece s odpadom. Netradičný je najmä železný rám, do ktorého je kontajner vsunutý a ukotvený k zemi. Má ale navrchu rameno, ktoré vie človek otvoriť a potom sa dá kontajner vytiahnuť,“ vysvetlil systém Voronič a dodal, že pri výrobe myslel na to, aby sa dal použiť pri klasickom zvoze odpadu.

Lepšia verzia
Podobné Voroničove kontajnery už rok fungujú v Tatrách, toto je vylepšená verzia. „Špecifický je rám z kovu, ktorý sa dá ťažko prepíliť,“ poznamenal Voronič. Spomenul, že mestá by nemuseli investovať tisíce eur, keďže by im stačil pôvodný kontajner, na ktorý by sa potom primontovala špeciálna konštrukcia. „Zostava môže stáť aj s montážou okolo 400 eur. Test je pre nás o to zaujímavejší, že ide o 350 kilogramov ťažkého medveďa, v Tatrách ku kontajnerom chodia také, ktoré vážia od 100 do 150 kilogramov.“
Foto: Iveta VaculovaOdporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.