Alžbetinu ozdobili valašky
Plastika Gajdošove valašky púta pozornosť okoloidúcich na Alžbetinej ulici.
Akademický sochár Ladislav Gajdoš vytvoril zaujímavé dielo pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa a je zároveň bodkou za trojročným československým projektom, ktorým autor pripomenul 20. výročie rozdelenia Československa.
[ad][/ad]„Plastika sa skladá z dvoch častí. Nosný podstavec z troch stien pripomína tri motívy. Prvým sú vtedajšie štátne znaky – lev a dvojkríž na trojvrší, ktoré reprezentujú občanov Československa, druhým motívom je rozdelenie Československa a tretím osudové osmičky oboch národov, teda roky 1918, 1938, 1948, 1968, 1988+1,“ predstavil svoje dielo L. Gajdoš
Do nosného podstavca sú osadené tri valašky s usmievavými tvárami. „Symbolizujú silu a nepoddajnosť človeka,“ vysvetlil autor.
V Košiciach bude plastika vystavená do 14. októbra, potom sa presunie do Martina a odtiaľ do Bratislavy, kde pobudne do 17. novembra.
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.