Alžbetinu ozdobili valašky
Plastika Gajdošove valašky púta pozornosť okoloidúcich na Alžbetinej ulici.
Akademický sochár Ladislav Gajdoš vytvoril zaujímavé dielo pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa a je zároveň bodkou za trojročným československým projektom, ktorým autor pripomenul 20. výročie rozdelenia Československa.
[ad][/ad]„Plastika sa skladá z dvoch častí. Nosný podstavec z troch stien pripomína tri motívy. Prvým sú vtedajšie štátne znaky – lev a dvojkríž na trojvrší, ktoré reprezentujú občanov Československa, druhým motívom je rozdelenie Československa a tretím osudové osmičky oboch národov, teda roky 1918, 1938, 1948, 1968, 1988+1,“ predstavil svoje dielo L. Gajdoš
Do nosného podstavca sú osadené tri valašky s usmievavými tvárami. „Symbolizujú silu a nepoddajnosť človeka,“ vysvetlil autor.
V Košiciach bude plastika vystavená do 14. októbra, potom sa presunie do Martina a odtiaľ do Bratislavy, kde pobudne do 17. novembra.
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.