Sting bol včera v Košiciach
Stopu slávneho speváka sme sledovali na Kováčskej ulici


Redakčný kolega, ktorý má na starosti kultúru, nechcel veriť, že v stredu večer bude v Košiciach Sting. Slávny spevák bol v našom meste takmer na chlp presne pred dvomi rokmi a naplnil Steel arénu. Že by sa tak skoro vrátil?
Vydali sme sa večer do ulíc mesta zistiť pravdu. Horúce stopy sme zachytili na Kováčskej ulici. Smerovali do malej talianskej vinotéky, kde už majiteľ Jozef Bodnár usádzal hostí, ktorí boli na Stinga rovnako zvedaví ako my.
Miesta na sedenie sa minuli raz-dva, zostali len “na stojáka”. V tejto pozícii sme sa započúvali do úvodnej reči majiteľa, ktorý nedávno navštívil sídlo speváka v talianskej Tenute Il Palagio. Niektorí istotne ani netušia, že Sting s rodinou tam vlastní skromných 350 hektárov pozemkov a vilu zo 16. storočia.
Dôležité je, že asi 250 hektárov z toho zaberajú vinice a záhrady na bioprodukty. Na popud manželky sa Sting pustil do sfér, ktoré s hudbou majú spoločné len ten príjemný pocit a zážitok pri ich konzumácii. Začali vyrábať vína.
A to víno dorazilo včera do Košíc. (Sting vraj sľúbil, že osobne príde nabudúce… – vtipný bonmot Jožka Bodnára). Presnejšie päť rôznych druhov, z nich iba jedno biele.
Sever Talianska, presnejšie Toskánsko, je svetovo uznávanou vinárskou oblasťou. Špičkové vína sa označujú prívlastkom Supertuscan. Zo Stingovej produkcie sú až tri supertuscany, ktorých kvalita je, samozrejme, vyjadrená aj primeranou cenou.
Nebudeme sa tváriť, že ich môžeme piť každý deň, ale za ochutnanie rozhodne stoja. Poradíme: pustite si k tomu skladby Stinga. Ich názvy nájdete aj na vignetách jeho vín.
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.