Sting bol včera v Košiciach
Stopu slávneho speváka sme sledovali na Kováčskej ulici
Redakčný kolega, ktorý má na starosti kultúru, nechcel veriť, že v stredu večer bude v Košiciach Sting. Slávny spevák bol v našom meste takmer na chlp presne pred dvomi rokmi a naplnil Steel arénu. Že by sa tak skoro vrátil?
Vydali sme sa večer do ulíc mesta zistiť pravdu. Horúce stopy sme zachytili na Kováčskej ulici. Smerovali do malej talianskej vinotéky, kde už majiteľ Jozef Bodnár usádzal hostí, ktorí boli na Stinga rovnako zvedaví ako my.
Miesta na sedenie sa minuli raz-dva, zostali len “na stojáka”. V tejto pozícii sme sa započúvali do úvodnej reči majiteľa, ktorý nedávno navštívil sídlo speváka v talianskej Tenute Il Palagio. Niektorí istotne ani netušia, že Sting s rodinou tam vlastní skromných 350 hektárov pozemkov a vilu zo 16. storočia.
Dôležité je, že asi 250 hektárov z toho zaberajú vinice a záhrady na bioprodukty. Na popud manželky sa Sting pustil do sfér, ktoré s hudbou majú spoločné len ten príjemný pocit a zážitok pri ich konzumácii. Začali vyrábať vína.
A to víno dorazilo včera do Košíc. (Sting vraj sľúbil, že osobne príde nabudúce… – vtipný bonmot Jožka Bodnára). Presnejšie päť rôznych druhov, z nich iba jedno biele.
Sever Talianska, presnejšie Toskánsko, je svetovo uznávanou vinárskou oblasťou. Špičkové vína sa označujú prívlastkom Supertuscan. Zo Stingovej produkcie sú až tri supertuscany, ktorých kvalita je, samozrejme, vyjadrená aj primeranou cenou.
Nebudeme sa tváriť, že ich môžeme piť každý deň, ale za ochutnanie rozhodne stoja. Poradíme: pustite si k tomu skladby Stinga. Ich názvy nájdete aj na vignetách jeho vín.
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.