Polievka z pečeného cesnaku
Potrebujeme:
- 2 veľké hlávky cesnaku
- 1 väčší zemiak
- 4 vetvičky čerstvého tymianu
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 polievkové lyžice masla
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1,5 L vývaru
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Postup: Rúru vyhrejeme na 200 stupňov Celzia. Na plech s papierom na pečenie naukladáme hlávky cesnaku a vložíme do rúry. Pečieme 30 minút, kým cesnak nezhnedne a nezmäkne. Cesnak necháme vychladnúť a vytlačíme z neho pastu, ktorá vznikla pečením. Vo väčšom hrnci rozohrejeme maslo a orestujeme do sklovita cibuľu. Pridáme zemiak nakrájaný na malé kocky, cesnak, osolíme a okoreníme. Zalejeme vývarom, pridáme vetvičky tymianu a varíme na miernom ohni 30-40 minút. Polievku rozmixujeme ručným mixérom do hladka, pridáme smotanu, opäť dôkladne rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou a korením.
[ad2][/ad2]