Horúčavy si vyžiadali špeciálnu starostlivosť o zvieratá v ZOO Košice
Opatrenia pred vysokými teplotami prijala aj Zoologická záhrada (ZOO) Košice. Pre horúčavy tam zvieratá ochladzujú a upravili im kŕmne dávky.
Vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Eva Malešová uviedla, že zvieratá dostávajú viac krmiva bohatého na vodu, viac ovocia a zeleniny.
„Niekoľkokrát denne im dopĺňame čerstvú vodu, keďže jej zdroj nenachádzajú ani v potokoch, ktoré sú ich prirodzenou súčasťou. Korytá týchto potokov totiž vyschli,“ uviedla s tým, že v tomto období zvieratá pravidelne ochladzujú aj sprchovaním.
[ad][/ad]Zmrzlina z ovocia i zeleniny
V piatok si podľa jej slov sprchovanie užívali napríklad pštrosy dvojprsté, ary arakangy a lamy alpaky. „Medveď Žabo dnes dostal svoju porciu zmrzliny, v ktorej boli zamrazené zelenina, ovocie, ryby, ale aj varené mäso. Pre rodinu málp hnedých oddelenie výživy pripravilo zmrazené smoothies z ovocia a zeleniny, kde bolo aj zrno,“ spresnila Malešová.
Košická ZOO podľa nej chová aj zvieratá milujúce slnko. „K takým patria surikaty či lemury kata, známe svojím slnením. Bez problémov zvládajú horúce dni aj priamorožce šabľorohé,“ povedala.
Košická zoologická záhrada je rozlohou najväčšia v strednej Európe. Podľa Malešovej si veľa zvierat nájde úkryt v tieni stromov či pod prístreškami aj vďaka rozsiahlym výbehom.
Foto: Iveta Vaculová
(TASR, PS)
[ad2][/ad2] [article slug=”medved-prehral-s-kontajnerom”][/article]Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.