Dušičky aj Halloween majú rovnaký základ
Všetci to iste poznáte. Oranžové tekvice, obrázky čarodejníc a kostlivcov na každom rohu a deti v najrôznejších strašidelných maskách. Halloween. Na druhej strane decentný a nenápadný sviatok Pamiatka zosnulých, čiže Dušičky. Sú tieto sviatky naozaj až také rozdielne?
Oba sviatky majú korene v keltských zvykoch z čias, keď ľudia nevedeli merať čas, nepoznali kalendár a rytmus ich životov udávalo postavenie slnka a mesiaca. Nemali štyri ročné obdobia, ale iba dve. Svetlé, keď siali, a tmavé, keď zbierali úrodu.
Keltská mágia
Začiatok tmavej časti roka sa oslavoval v noci z 31. októbra na 1. november ako sviatok Samhain (voľne sa prekladá ako koniec leta). Hovorí sa, že táto noc bola magická. Tradícia zapaľovať v tento deň ohne a sviečky však pochádza od Keltov aj Slovanov, ktorí verili, že oheň očisťuje a svetlo pomáha chrániť pred zlými a potmehúdskymi duchmi. Halloween sa svojou podstatou a znakmi najviac podobá Samhainu. Predpokladá sa, že Samhain sa slávil aj na našom území, ale s nástupom kresťanstva sa to zmenilo.
[ad][/ad]Tekvica namiesto repy
Halloween je pôvodne anglosaský sviatok, ktorý vznikol v Európe. V tom čase sa oslavami lúčilo s letom a mŕtvymi. Slávili ho napríklad vo Veľkej Británii a Írsku, kde deti chodili od domu k domu a žiadali si čosi dobré. Aj to bol zvyšok keltského zvyku spojeného s darmi a obeťami bohom. Podľa legendy sa verilo, že práve v túto noc sa vracajú duše mŕtvych a žiadajú o pomoc svojich príbuzných, aby im pomohli prekročiť hranicu do krajiny mŕtvych, kde vládol boh Anwinn.
Aby duchovia videli na cestu, ľudia im svietili svetlami z vydlabanej repy. Prezliekali sa do starých handier a maľovali si tváre, aby boli ochránení pred zlými duchmi. Do Ameriky sa sviatok dostal až v 19. storočí, kam ho priniesli írski prisťahovalci, a pretože v miestnych podmienkach bol repy nedostatok, nahradili ju tekvicou, ktorá sa neskôr stala symbolom Halloweenu.
Dušičky symbolom kresťanstva
Po dobytí keltských území Rimanmi sa keltské a rímske tradície rôzne prelínali. Pápež Bonifác IV. chcel vymazať keltské, teda pohanské zvyky z katolíckej cirkvi, a tak zaviedol nový sviatok „All Hallows‘ Eve“, z ktorého sa neskôr stal Halloween.
Mohlo by sa zdať, že oba sviatky sú jedným a tým istým. Halloween sa spája čisto s pohanskou kultúrou, Dušičky sa stali symbolom kresťanstva. Pamiatku zosnulých zaviedol v roku 998 benediktínsky opát Odillo z Cluny.
Zatiaľ čo v našich končinách spomíname na zosnulých zapálením sviečky na hroboch, v anglosaských krajinách dávajú sviečku do vydlabanej tekvice.
[ad2][/ad2]Nezatracujte čo nepoznáte
Je jedno, či chceme sláviť Dušičky alebo Halloween. Nemá cenu zatracovať to, čo nepoznáme. Pokúsme sa skôr urobiť si v tieto dni svoj vlastný sviatok. Môžeme spomínať na mŕtvych, ale aj zúčastniť sa halloweenskej párty. Je to totiž veľmi jednoduché – Halloween sa slávi v noci z 31. októbra na 1. november. V prvý novembrový deň už môžeme sláviť Sviatok všetkých svätých a na druhý deň Pamiatku zosnulých.
Tiež by sme si mali uvedomiť, že nie je nutné nakúpiť v tieto dni množstvo kvetov, sviečok, kahancov a utekať hroby poriadne vydrhnúť, keďže sme sa o ne celý rok nestarali. Spomienka má byť predovšetkým v srdci a zapáliť sviečku vieme aj doma. Na druhej strane tiež nie je nutné vykúpiť v obchode všetky tekvice a vystaviť ich na balkóne či v záhrade. Aj tu je potrebná striedmosť. Stačí jedna, ale zato perfektne vyrezávaná.
[ad3][/ad3]Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.