Invázia malých vedcov, bádateľov a výskumníkov v Košiciach
V piatok od rána sa do obchodného centra Atrium Optima hrnuli stovky žiakov základných a stredných škôl z celého východného Slovenska. V Košiciach sa totiž koná desiaty ročník festivalu vedy – Európska noc výskumníkov. Potrvá až do 21.00 hod.
Napriek tomu, že je veda neodmysliteľnou súčasťou života v 21. storočí, ešte stále sa nájdu zaujímavosti, o ktorých sme nevedeli, a otázky, na ktoré si nevieme odpovedať. Mottom tohtoročnej Európskej noci výskumníkov je „Život ako ho (ne)poznáme“.
Festival však nie je určený len žiakom, ale aj ich rodičom a všetkým nadšencom vedy bez rozdielu veku. „Tohto roku máme Astro Show, čo je prenosné planetárium. Zastúpené sú všetky odbory vedy a techniky, a to od biológie, spoločenskej vedy po fyziku a chémiu. Očakávame, že dnes príde okolo 25-tisíc návštevníkov,“ hovorí Peter Štofko, koordinátor podujatia v Košiciach.
Prvý levitujúci vláčik
Európska noc výskumníkov vznikla z iniciatívy Európskej komisie a je paralelne organizovaná v 30 štátoch Európy. Žiaci majú možnosť sa v 77 stánkoch výskumných ústavov Slovenskej akadémie vied, prešovskej a košických univerzít dozvedieť zaujímavé vedecké fakty. Záujemcovia si môžu napríklad obzrieť, ako sa prejavuje špeciálny jav supravodivosť.
„Pracujeme s kvapalným vodíkom, ktorý pri teplote – 200 °Celzia schladzuje veci, a ukazujeme, ako sa menia ich mechanické vlastnosti. Ale to najlepšie, čo tu máme, je prvý supravodivý košický vláčik, ktorý levituje nad magnetickými koľajnicami,“ hovorí vedecký pracovník Jozef Kačmarčík, Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied Košice.
Festival vedy v piatich slovenských mestách
Európska noc výskumníkov prebieha na Slovensku okrem Košíc aj v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Poprade. Festival vedy potrvá do večera. Nepremeškajte možnosť si pozrieť interaktívne vedecké prezentácie, vypočuť si diskusie, obzrieť si výstavy, jednoducho, dozvedieť sa niečo nové a zabaviť sa.
Sprievodnou lokalitou tohtoročného podujatia Noc výskumníkov je Hvezdáreň v Medzeve. Ak vám vedy nikdy nie je dosť, určite tam zavítajte.
Foto: Veronika Janušková
[ad][/ad]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.