Pribudli dni s tropickými teplotami, zaznamenaná bola aj tropická noc
Na Slovensku pribudli dni, keď dosiahla teplota cez deň tropické hodnoty, teda viac ako 30 stupňov Celzia. Zaznamenaná bola aj tropická noc, kedy minimálna teplota vzduchu neklesla pod 20 stupňov Celzia.
V rámci klimatologického zhodnotenia minulého týždňa o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.
Napríklad v Hurbanove zaznamenali od 27. júna do 5. júla celkovo päť tropických dní, rovnakú situáciu zaevidovali aj na letisku v Bratislave.
„V Nitre mali v rovnakom čase o jeden tropický deň menej a v Dudinciach bolo v tomto deväťdňovom období tropických dní až šesť,“ približuje SHMÚ. Pre porovnanie, na rozhraní júna a júla pribudli v Trebišove na východnom Slovensku „len“ dva tropické dni.
Meteorologické sucho
Tropickú noc zaregistrovali meteorológovia na meteorologických staniciach v Bratislave na Kolibe, v Nitre a v Dudinciach.
Čo sa týka meteorologického sucha, extrémne vlhko je v Boľkovciach, Gánovciach, Podolínci, Košiciach, Michalovciach, Milhostove a Somotore. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Hurbanove, a to okolo mínus 60 milimetrov. Deficit zrážok okolo mínus 50 milimetrov je aj v Rimavskej Sobote a na Telgárte.
(TASR)
[ad][/ad]
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.