Tulene majú sviatok
V piatok je Medzinárodný deň tuleňov a pripomíname si ho už od roku 1982. V tento deň mnohé mestá, zoologické záhrady a akvária organizujú špeciálne programy, činnosti a demonštrácie s cieľom upozorniť na krutosť lovu tuleňov. Dva druhy sa zo svetových vôd vytratili navždy.
Tento deň si pripomenie aj košická zoologická záhrada. V piatok (22. 3.) nebude chýbať pravidelné komentované kŕmenie o 11. a 14. hodine, ale aj mimoriadna prednáška.
[ad][/ad]„Nehostinný svet Arktídy a Antarktídy záujemcom predstaví prof. RNDr. Martin Bačkor, DrSc. z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorý bol členom medzinárodnej expedície v Antarktíde. O 15. hodine sa v klubovni Himaláje podelí o zážitky zo života v najchladnejšom kontinente, kde žijú niektoré druhy tuleňov,“ uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Zoo Košice Eva Malešová.
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.