Večera s…: Radoslav Fedor, krajský policajný riaditeľ
Radoslav Fedor šéfuje všetkým policajtom v Košickom kraji. Doma v kuchyni je však šéfom jeho manželka a ako sám vraví, bolo by hriechom niečo na tom meniť.
Aký vzťah máte ku kuchyni?
Donedávna bola naša kuchyňa miestom, kde sme sa pri spoločnom stole stretávali celá rodina. Deti však rastú, postupne opúšťajú rodičovské hniezdo, pracovných povinností pribúda, a tak si jedlo vychutnávam najmä s manželkou.
Varíte sám alebo iba konzumujete pripravené jedlo?
V našej kuchyni sa rád nachádzam, no nerád zavadziam. Moja manželka varí tak vynikajúco, že by bol hriech podliezať ňou nasadenú latku mojimi experimentmi za sporákom.
Aké najnechutnejšie jedlo ste jedli?
Do určitej miery som konzervatívny a veľkým experimentom nefandím. Rád ochutnám nové jedlo a v každom sa snažím nájsť novú chuť. Čo mi nechutí, to ostane na tanieri.
Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Mám rád syr na akýkoľvek spôsob. Milujem štipľavé a pikantné jedlá, štipľavú papriku či feferónku dokážem pridať všade, takmer aj do bryndzových halušiek. Nepohrdnem ani klobásou či držkami na paprike, ale ani vynikajúcim zeleninovým šalátom mojej manželky.
Ochutnali ste niečo zvlášť cudzokrajné, exotické, prípadne by ste chceli ochutnať?
Ochutnal som aj chobotnice či kalamáre. Exotiku som si doprial hlavne na dovolenkách, doma uprednostňujem domácu kuchyňu. Vo všeobecnosti však nie som v jedle prieberčivý, zjem všetko, čo nezje mňa.
Ktorý je podľa vás najdôležitejší spotrebič v kuchyni?
Každá žena si zaslúži, aby si po odchode návštevy mohla oddýchnuť a nemusela stráviť ďalšie hodiny umývaním riadu. Preto si myslím, že nič lepšie ako umývačku riadu ešte nevymysleli.
Držali ste niekedy diétu?
Každý vie, že k nášmu povolaniu patria aj fyzické previerky, preto pár kíl navyše by človek poriadne pocítil. Boli časy, keď sa ručička na váhe zastavila na trojcifernom čísle a mňa oblial studený pot. Našťastie, vďaka manželkiným zdravým jedlám, ktoré mi okamžite „naordinovala“, som sa rýchlo vrátil na pre mňa akceptovateľnú váhu.
Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
Ako chlapec z mesta som miloval čas strávený u starých rodičov na vidieku. Tí chovali rôzne domáce zvieratá, preto sme si neraz pochutili na čerstvo vypražených škvarkách, jaterniciach, klobásach. Ešte aj dnes si rád pochutím na čerstvom chlebe s masťou a cibuľou. To je dobrota! Mám rád aj huby, najmä ak ich sám nazbieram. Je veľa spôsobov, ako si ich pripraviť. Mám rád horkyňu – je to slangový výraz pre rýdzik korenistý. Obsahuje tekutinu podobnú mlieku, musí sa však skonzumovať čo najskôr, pretože pri dlhšom uskladnení zhorkne. Tradične sa zvykne opekať z oboch strán, čo vyzerá podobne ako vyprážaná jedlá bedľa.
Keby ste si mali vybrať poslednú večeru, čo by to bolo?
Ak by to naozaj bola posledná večera, neviem, či by mi môj žalúdok dovolil prehltnúť čo i len jedno sústo. Za normálnych okolností by som sa potešil aj vyprážanému bravčovému rezňu, zemiakovej kaši a domácemu uhorkovému šalátu.