Cez víkend bude možné pozorovať meteorický roj Leonidy
Počas blížiaceho sa víkendu bude na oblohe opäť možné pozorovať množstvom padajúcich hviezd.
Ako uviedla hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková, meteorický roj Leonidy bude činný od piatka (15. 11.), maximum svojej aktivity však dosiahne v pondelok 18. novembra. Leonidy bude možné pozorovať až do 20. novembra
„Šírka prúdu kolmo na smer pohybu meteorov je asi štyri milióny kilometrov. Roj má husté stredné vlákno – 50 percent meteorov roja sa objaví v priebehu 24 hodín okolo maxima. Každých 33 až 34 rokov sa vyskytujú zvýšené frekvencie. Pri veľkom daždi v roku 1833 vznikla meteorická astronómia s frekvenciou 35-tisíc meteorov za hodinu. Obrovské dažde boli pozorované aj v rokoch 1965 a 1997,“ povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.
Materskou kométou Leoníd je periodická kométa 55P/Tempel-Tuttle. V maxime vidno okolo 15 meteorov za hodinu. Radiant leží v súhvezdí Leva. Podmienky na pozorovanie sú priemerné – Mesiac je deň po maxime v poslednej štvrti.
[ad][/ad]Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

