Sadko Mýtnik, veľvyslanec kráľa nápojov
V centre Košíc na Kováčskej ulici je nenápadná brána, za ktorou sa ukrýva jedinečný priestor s tekutým bohatstvom. Nebyť malej menovky, človek by ani netušil, že sa za nimi nachádza „koňaková ambasáda“ – Cognac Embassy. Členovia rodiny Sadka Mýtnika prinášajú do Košíc svetovú dávku tekutej histórie kráľa nápojov – koňaku.
Rodinná tradícia
Cognac Embassy je rodinná firma, ktorá sa venuje legendárnemu brandy z oblasti Cognac už niekoľko rokov.
Sadko Mýtnik pracoval celý život s alkoholom.
„Už pred 30 rokmi mal dovoznú firmu a venoval sa rôznym druhom destilátov. No pred štyridsiatkou sa chcel sústrediť na škótsku whisky alebo koňak. Pri whisky však zistil, že všetky malé, ale aj veľké destilérky sú vlastnené nadnárodnými spoločnosťami, a preto hľadal niečo menšie, rodinnejšie a srdečnejšie. Zistil, že v meste Cognac a v jeho okolí je veľmi veľa malých rodín, ktoré vyrábajú typ jedinečného brandy. Išiel do kníhkupectva, aby si kúpil nejakú knihu, podľa ktorej by ich začal navštevovať. No zistil, že taká neexistuje. A tak si v roku 2004 určil za cieľ, že takúto knihu napíše,“ hovorí o plánoch svojho otca dcéra Renáta.
A to sa im aj podarilo v roku 2017, keď vydali prvú koňakovú encyklopédiu. Publikácia zhmotňuje prácu a projekty Cognac Embassy za posledných 12 rokov. Prináša prezentáciu viac ako 300 rôznych výrobcov koňaku z malej oblasti vo Francúzsku.
„Mám už po päťdesiatke. Myslím, že je viac ako potrebné, aby ľudia v mojom veku začali odovzdávať svoje skúsenosti mladým a postupne odchádzali do úzadia,“ hovorí skromne spoluautor výnimočnej publikácie Sadko Mýtnik.
Všetky vedomosti zhmotnil v koňakovej encyklopédii so svojou dcérou Renátkou a priateľkou Ankou Ondíkovou. Encyklopédiu chce každý rok aktualizovať, keďže svet koňaku sa neustále mení. Prostredníctvom nej sa všetko o koňaku dozvedia aj študenti, ktorí prejavia o túto oblasť záujem. „Encyklopédia bude vychádzať každý rok v niekoľkých svetových jazykoch v limitovaných edíciách po tisíc kusov. Plus ďalších 500 kusov bude určených na vzdelanie a študentom pôjdu zadarmo,“ prezrádza Sadko Mýtnik.
Precestoval koňakové rodiny
Sadko Mýtnik svoju cestu k encyklopédii začal pred 15 rokmi. „Som rád, že dnes aj my fungujeme ako rodinná firma. To nás tak trocha spája s koňakovým svetom, pretože väčšina koňakových domov je v rukách rodín, ktoré si odovzdávajú skúsenosti z generácie na generáciu.“ S väčšinou z nich sa so svojou dcérou Renátkou kvôli vzniku encyklopédie aj osobne stretol. „Vinohradníkov je v regióne cez 6 000, z toho približne 350 má aj vlastnú koňakovú značku. Práve o týchto výrobcoch je Abecedná encyklopédia o koňaku. Veľa z nich však nechce, aby sa o nich hovorilo,“ približuje mravenčiu prácu Sadko. Podobné encyklopédie a školy chce pripraviť aj o rumoch, whiskey alebo ginoch v rámci World Spirit Institute.
[ad][/ad]Škola pre koňakových someliérov
Rodinnej firme záleží aj na budúcej generácii tzv. koňakových someliérov. Cognac 24 je vzdelávací program usporiadaný do dvadsiatich štyroch tém, ktorých úlohou je priblížiť históriu, výrobu a podávanie koňaku študentom hotelových akadémií štátov Európskej únie. Na svete existuje množstvo dobrých someliérov vína, baristov a barmanov. Postupne by tak mohla vzniknúť mladá generácia, ktorá bude otvorená prijať nové informácie a vedomosti o koňaku. A kolískou vychádzajúcich odborníkov budú práve Košice. „Škola začala asi pred troma rokmi a stále je v procese rozvoja. Počas prednášok robíme aj degustácie. Väčšinou podávame šesť druhov koňaku, ktoré sú v kvalite od V.S. po X.O., ktorý prináša základný prierez špičkových nápojov,“ približuje školu koňaku Sadko.
Špecifická klientela
Cognac Embassy nie je otvorený pre verejnosť, dá sa tam však dostať na objednávku. V závislosti od výberu koňakov sa pohybuje aj cenová relácia ochutnávky.
„Väčšinou k nám chodia zahraniční návštevníci, ale aj študenti hotelových škôl, ktorých vzdelávame zadarmo,“ hovorí dcéra Renáta. Veď Košice sú prvé mesto na svete, kde bola degustácia 100 koňakov v kvalite V.S.O.P.
Základom dobre podávaného koňaku je samotný pohár. „Mala by to byť čaša tulipánového tvaru, nie napoleonka, v ktorej sa podáva brandy. Z minulosti sa traduje, že koňak by sa mal nahrievať, čo je nesprávne. Vtedy by jeho arómy vyprchali veľmi rýchlo. Koňak sa má podávať pri izbovej teplote,“ približuje Renáta. V súčasnosti je trendom piť koňaky v miešaných nápojoch a mladé koňaky podávať s ľadom.
Sadko Mýtnik nepozná počet fliaš koňaku, ktoré sa v jeho zbierke nachádzajú, hovorí však o tisíckach. Medzi nimi nemá ani svojho obľúbenca: „Viete, to je ako s deťmi – nedá sa povedať, ktoré je vaše najobľúbenejšie.“ Najstaršia fľaša v zbierke pochádza z roku 1806.
Henri IV Dudognon Heritage
V centre Grande Champagne v dedinke Lignieres-Sonneville má svoje vinice od roku 1776 rodina Dudognon. Raymond Dudognon sa staral o vinice od roku 1946, keď prevzal opraty od svojho otca. Väčšinu produkcie predávali predajcom a svoj prvý koňak predal Raymond v roku 1950. So svojou ženou Pierrette mal tri dcéry, ktorým na konci deväťdesiatych rokov rovným dielom rozdelil svoj majetok. Za svojho zástupcu si zvolil Claudine Dudognon-Buraud, ktorú naučil všetkému tak, ako to robieval on. Tá je zároveň aj priamym potomkom Henriho IV. Firmu vedie spoločne so svojím manželom a sú veľkí tradicionalisti pri výrobe koňaku. Asi práve preto si ich vybral Mexičan Fernando Altamirano a rozhodol sa dať do jednej z najdrahších karáf koňak, ktorý je z pivníc rodiny Dudognon. Karafa, ktorú navrhol mexický klenotník, je z platiny a zlata, je na nej 6 500 briliantov a váži okolo 8 kg. Jej hodnota sa odhaduje na 3 mil. 200-tisíc dolárov. Altamirano urobil aj kolekciu 777 miniatúr, z ktorej je každý dizajnovo originál. Jedna z nich sa nachádza aj v Cognac Embassy. „Spolu s Cognac Dudognon sme taktiež vytvorili koňak pre mesto Košice, špeciálnu limitovanú edíciu, ktorú sme vydali už tretíkrát po sebe v počte 600 kusov,“ hovorí Renáta.
V.S. (Very special) alebo označenie *** – koňaky, ktoré zreli v sudoch minimálne dva roky
V.S.O.P. (Very superior old pale) alebo označenie Reserve – koňaky, ktoré zreli v sudoch minimálne štyri roky
X.O. (Extra old) alebo označenie Napoléon – koňaky, ktoré zreli v sudoch minimálne desať rokov
Čo vôbec koňak je? Názov Cognac sa používa len pre brandy vyrobené na území Francúzska v presne vymedzenej oblasti. Región Cognac ponúka mnoho skvelých vinohradníkov produkujúcich výnimočné eau-de-vie. Pineau des Charentes je ďalším obľúbeným nápojom v tejto oblasti. Ide o hroznovú šťavu stabilizovanú koňakom, ktorá zreje ďalej v sudoch. „Vo svete je tento produkt málo známy. Pri navštevovaní jednotlivých výrobcov sme sa rozhodli, že po dokončení encyklopédie o koňaku, by sme chceli pokračovať práve v zostavení podobnej o Pineau des Charentes.“
Tento článok je súčasťou špeciálneho vydania magazínu TOP KOŠICE. Celé vydanie si môžete prezrieť TU
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.