Úžasné nebeské divadlo. Slovensko sledovalo zatmenie Mesiaca
V utorok (16. júla) v noci bolo zo Slovenska viditeľné čiastočné zatmenie Mesiaca.
„Mesiac vyšiel16. júla o 20.40 hod. Čiastočné zatmenie sa začalo o 22.01 hod. Maximálna fáza zatmenia nastala o 23.31 hod. a počas nej bol tieň Zeme zakrýtý 65 percentami mesačného kotúča. Mesiac vyšiel z tieňa Zeme o 00.59 hod.,“ vysvetlil vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Tatranskej Lomnici Ján Svoreň.
Podľa SAV bolo možné už pri východe mesiaca pozorovať náš prirodzený satelit v polotieni. Mesiac z neho vyšiel ešte pred svojím západom o 02.17 hod. Zemský polotieň bol však voľným okom pozorovateľný len pri výnimočne kvalitných pozorovacích podmienkach.
Foto: TASRVidieť sme mohli aj planéty
„Jednotlivé zatmenia sa líšia farbou a svetlosťou tieňa. Závisí to na stave zemskej atmosféry, cez ktorú prechádzajú slnečné lúče. Napríklad po silnej erupcii sopky, keď je zemská atmosféra zaprášená popolčekom, býva tieň veľmi tmavý. Relatívnu tmavosť zatmení hodnotí takzvaná Danjonova škála,“ povedal Svoreň.
V utorok bolo možné na oblohe pozorovať ešte aj planétu Saturn v súhvezdí Strelca a planétu Jupiter v súhvezdí Hodonosa.
[ad][/ad]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.