Lietajúci Francúz po prvý raz prekonal Lamanšský prieliv
Francúzsky vynálezca Franky Zapata uskutočnil v nedeľu úspešný druhý pokus o prekonanie Lamanšského prielivu na tzv. flyboarde, čo je ním vyvinuté zariadenie v podobe dosky vznášajúcej sa nad vodnou plochou pomocou trysiek.
Informovala o tom agentúra DPA.
Štyridsaťročný Zapata úspešne pristál neďaleko mesta Dover na anglickej strane prielivu len zhruba 20 minút po tom, ako so svojím vynálezom vyrazil z francúzskej prímorskej obce Sangatte.
V polovici trasy, ktorá je dlhá 36 kilometrov, pristál na člne, aby doplnil palivo.
[ad][/ad]Prvý poku nevyšiel
Prvý pokus Zapatovi 25. júla nevyšiel, keďže po absolvovaní približne 20 kilometrov s flyboardom narazil do člna, na ktorom mal dočerpať palivo. V snahe uskutočniť ďalší pokus preto urobil potrebné úpravy týkajúce sa tankovania.
Zapatova spoločnosť vyrába flyboardy pre milovníkov vodných športov, v prípade pokusu o prekonanie Lamanšského však ide o upravenú verziu. Motor poháňa kerozín, ktorého zásobník má vynálezca v batohu na chrbte.
Prvý Zapatov pokus mal pripomenúť 110. výročie prvého preletu Lamanšského prielivu na lietajúcom dopravnom prostriedku ťažšom ako vzduch, ktorý 25. júla 1909 uskutočnil francúzsky aviatik Louis Blériot.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.