Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach získala prestížne ocenenie
Otvorenie Týždňa slovenských knižníc, ktorému patria prvé marcové dni, je spojené s udelením výročnej Ceny Slovenskej asociácie knižníc (SAK) za mimoriadny počin knižnice. Výročnú cenu „SAKAČIK“ získala Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) za projekt s celoslovenským dosahom literárny e-magazín Knihy na dosah.
[ad][/ad]Knižnica projekt realizuje od roku 2017. Portál sa teší rastúcej popularite, ročne si ho pozrie viac ako 40 tisíc návštevníkov. Dostupný je cez doménu knihynadosah.sk a prostredníctvom webstránok viacerých slovenských knižníc. Aktuálne ponúka viac ako 400 príspevkov o aktuálnom dianí na slovenskej a svetovej literárnej scéne, recenzie, rozhovory, knižné tipy, pôvodnú umeleckú tvorbu – prózu, poéziu, komiks. Na tvorbe obsahu knižnica Jána Bocatia spolupracuje s viac ako 120 renomovanými autormi a dáva priestor aj začínajúcim autorom. Takto propaguje knihy a čítanie zaujímavou a dostupnou formou s využitím najnovších technológií. Knihy na dosah majú vlastné ISSN, čím sa klasifikujú ako regulárny internetový časopis.
[ad2][/ad2]Prínosom projektu Knihy na dosah je inovatívna, kreatívna a širokospektrálna forma propagácie kníh, čítania a knižníc. V rámci aktivít slovenských knižníc je táto iniciatíva jedinečná, pretože spomedzi všetkých portálov, ktoré sa na Slovensku venujú literatúre, iba u e-magazínu Knihy na dosah je autorom a realizátorom knižnica. Projekt Knihy na dosah sa vyprofiloval ako zmysluplný a opodstatnený najmä v čase pandémie, keď knižnice prenášajú svoje aktivity do online priestoru. Aj vďaka portálu knižnica svojim čitateľom a verejnosti ponúka literárny zážitok a zároveň s nimi udržiava kontakt. Nové príspevky na portáli zverejňuje nepretržite, aj v súčasnosti obsah obohacujú stále nové diela. Magazín VKJB v súčasnosti patrí medzi najčítanejšie slovenské portály venované literatúre.
(red,VKJB)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.