Ochutnať Slovensko sa oplatí
Ak patríte medzi milovníkov dobrého jedla, v tieto dni môžete ochutnávať šéfkuchárske špeciality vo vybraných podnikoch. Do ôsmeho ročníka obľúbeného podujatia sa zapojilo spolu 36 reštaurácií, z toho šesť nájdete priamo v Košiciach. Ktorú si vybrať a na čom si pochutnať?
Košická Slávia na Hlavnej ulici sa do Zimného festivalu jedla zapojila po prvýkrát. Je držiteľkou prestížneho ocenenia Zlatá vidlička ako jediná reštaurácia v Košickom kraji, a preto pod vedením šéfkuchára Juraja Hrušku pripravila až štvorchodové menu.
Spomienky z detstva
V rámci festivalového výberu ide o pohánkové pirohy plnené konfitovaným kačacím stehnom, marinovanú cviklu na pare s kozím syrom, konfitované bravčové líčka s paradajkovou kapustou a perníkový mousse koláčik so slivkovým džemom.
„Inšpiráciu čerpám väčšinou zo svojich ciest alebo z toho, čo ma baví, pokiaľ ide o chute potravín, prípadne z mojich spomienok z detstva. Napríklad, cvikla, čierne ríbezle a kozí syr, to sú chute môjho detstva od mojej starej mamy, kde boli tieto ingrediencie úplne najlepšie,“ prezradil Juraj Hruška, Kuchár roka 2018.
Ázijské špeciality
Jedlá z piatich ázijských krajín nájdete v reštaurácii Koshi Sushi na Dominikánskom námestí. „Keď sme sa pozreli, aké reštaurácie sa po celom Slovensku zapájajú, zistili sme, že sú mnohé veľmi zaujímavé. Všimol som si však, že sa minulého roku žiadna ázijská v Košiciach nezapojila. Preto sme si povedali, že ideme tento rok do toho a vyskúšame to,“ vyjadrila sa Terézia Abrányi, spolumajiteľka Koshi Sushi.Chute Ázie nájdete aj v ich festivalovom menu. Pripravili si pre vás hovädzí ramen, tatar salmon roll a pad thai s kačacím mäsom a zeleninou. „Ďalej je to náš domáci home made koláč toffee banoffee, ktorého recept sme si doniesli zo zahraničia. Robíme ho u nás na dennej báze.“ Dostanete ho ako bonus k trojchodovému menu.
Kvalitné steaky a pivo
Verný Zimnému festivalu jedla ostal aj tento rok Montana Steakhouse v hoteli Yasmin. Pochváliť sa môže najlepším hovädzím mäsom black angus. V ich špeciálnom menu nájdete originálnu cibuľovú polievku, chlebové tyčinky s cheddarom a hovädzí steak sirloin s plneným pečeným zemiakom a špenátom.
Pivovar Hostinec na Hlavnej ulici poznajú Košičania najmä vďaka výbornému pivku. Ich festivalové menu je každý rok veľkým prekvapením. „Srdečne všetkým pozývam do najstaršej reštaurácie na Slovensku na fantastické menu, ktoré pre vás pripravil náš šéfkuchár Stano Timko. Symbióza dobrého piva a jedla – to sme my,“ pozýva Peter Škripko z Pivovaru Hostinec. Pripravili si konfitovaného králika v hokkaido kréme, kuraciu balotínku v slanine a čokoládovo-ríbezľový cheesecake s makarónkou.
Kulinárske zážitky
Bryndzový demikát so slaninkou, roláda z kačacích pŕs plnená oštiepkom či dusené bravčové líčka s kardamonom a zeleninkou – takýmto menu láka gurmánov na Zimný festival jedla reštaurácia Villa Regia na Dominikánskom námestí. Už vyše 17 rokov spríjemňuje aj bežný deň svojim zákazníkom a mení ho na kulinársky zážitok.
Na záver vám predstavíme autorskú reštauráciu Zore na Nerudovej ulici. Šéfkuchár Jozef Hromják so svojím tímom pre vás pripravil jahňa s popučenými zemiakmi a bryndzou, údeného pstruha so zelerom, jablkom a kyslou smotanou a slivkový dezert s marcipánom a čokoládou. Tak čo, vybrali ste si?
Ochutnávať môžete do 3. februára 2020. Degustačný kupón si zakúpite na stránke zimnyfestivaljedla.sk.