Nakŕmte svoj prejedený žalúdok. Ktoré potraviny vám zlepšia trávenie?
Čas Vianoc a silvestrovské oslavy prinášajú rodinnú pohodu, ale aj veľa chutných pochúťok, ktorým sa naozaj ťažko odoláva. Zdraviu prospešné potraviny idú troška bokom. Počas sviatkov by sme ich však nemali prehliadať a obchádzať, dokážu totiž poriadne naštartovať trávenie i spaľovanie.
Pozrime sa na to realisticky, cez Vianoce i na Nový rok jeme a pijeme, kým nás netlačí gombík na nohaviciach. Dovolíme si viac a často siahneme aj po takých dobrotách, ktoré cez rok statočne obmedzujeme. Poradíme vám, čo najlepšie zaberá na preplnený a boľavý žalúdok.
Odtučnené mlieko
Ak trpíte pocitmi preplneného žalúdka zo sýtych jedál, je čas prejsť na potraviny s nižším obsahom tuku, ako je napríklad odtučnené mlieko. Jedlá obsahujúce nasýtené tuky sú náročnejšie na trávenie a môžu zhoršiť pálenie záhy. Je teda lepšie prejsť na ľahšie verzie. Aspoň na čas.
Ten správny čaj
Nafukovanie po jedle nie je nič zvláštne. Fenikel, rasca a mäta pomáhajú zmierniť nadúvanie uvoľnením črevnej steny a uvoľnením ventilu medzi črevom a pažerákom. Skúste si takýto čaj spraviť aj vy sami – zalejte mätu, lyžičku fenikla a lyžičku rasce horúcou vodou a pomaly vypite. Tento čaj však nepomáha pri pálení záhy, môže to dokonca zhoršiť.
Ľanové semená
Ide o ďalšiu potravinu s vysokým obsahom vlákniny, ktorá pomáha s vetrami, nadúvaním, zápchou a hnačkou. Sú zdrojom nerozpustnej a rozpustnej vlákniny a dajú sa ľahko pridať do takmer akéhokoľvek receptu – k mäsu, do polievky, do kaše, k cereáliám, do jogurtu aj dezertov. Skúste cez sviatky pridať do svojho jedálnička aspoň lyžicu denne a uvidíte.
[ad][/ad]Fazuľa a strukoviny
Prejedanie sa a dehydratačné účinky alkoholu môžu viesť k zápche, ktorá spôsobí, že sa budete cítiť pomalý a všeobecne nepohodlne po celý deň.
Fazuľa a strukoviny sú bohaté na vlákninu, ktorá sa rozpúšťa vo vode a tvorí gél, ktorý pomáha zmäkčiť stolicu. Tiež zlepšuje pohyby v črevách, čo je pri zápche kľúčové. Ak sa chystáte zvýšiť príjem potravín s vysokým obsahom vlákniny potravín, ako je fazuľa a strukoviny, potom to skúste pomaly a uistite sa, že budete piť veľa tekutín, aby ste zabránili nadúvaniu.
Ovsené vločky
Ovsené vločky sú pre vás dobré z viacerých dôvodov. Veľa z tohto dobra súvisí s vysokou úrovňou rozpustnej vlákniny. Najlepší nápad je dať si ich na raňajky, keď trpíte kvôli žalúdočnej kyseline. Užitočné sú aj pri iných zažívacích ťažkostiach po prejedení sa, ako sú vetry, nadúvanie, zápcha alebo hnačka.
Voda
Dehydratáciu veľa ľudí prehliada, ale jej dôsledky sa postupne objavia. Ak cítite smäd, už ste dehydrovaní. Nadmiera alkoholu môže na ďalší deň priniesť dehydratáciu a znižuje produkciu antidiuretického hormónu, ktorý telo potrebuje na opätovné vstrebanie vody.
Osvojte si zvyk piť pomedzi alkoholické nápoje dostatok vody a na druhý deň pite veľa vody. Nie je to však len o čistej vode – čaj, káva, mlieko, šťavnaté ovocie alebo polievka tiež predstavujú dobrý spôsob na doplnenie tekutín. Pridajte do vody citrusové ovocie, uhorku alebo bylinky a hneď vás bude jej pitie viac baviť.
Zázvorový alebo kamilkový čaj
Pálenie záhy a kyselina sú dôsledkom zápalu v žalúdku, ktorý spôsobuje nadbytok kyseliny, ktorú produkuje na trávenie jedla. Prejedanie sa ťažkými potravinami môže zvýšiť riziko pálenia záhy ako aj čas, kým sa ho zbavíte, ako aj čas, kým vám konečne vytrávi.
Návrat k bežnej strave vám pomôže zbaviť sa takýchto rizík, ale nápomocné bude aj popíjanie zázvorového alebo kamilkového čaju pomedzi jedlá. Upokojíte zapálené tkanivá v žalúdku a hneď vám bude lepšie.
Artičokové doplnky
Pečeň je veľmi dobre vybavená, aby sem-tam zniesla trochu viac záťaže. Navyše má jedinečnú schopnosť opraviť sa sama a prirodzene sa regenerovať. Pečeň obsahuje bunky zvané hepatocyty, ktoré absorbujú živiny, detoxikujú a odstraňujú škodlivé látky z krvi.
Príliš veľa cukru, zlé tuky a alkohol môžu predstavovať neželané vplyvy na zdravie pečeň a zvýšiť riziko stukovatenia pečene v dlhodobom horizonte. Extrakt z artičokov má priamy vplyv na pečeň, ktorú chráni pred toxínmi. Obsahuje aj cynarín, ktorý podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čo zlepšuje trávenie tukov. Pomáha aj zmierniť príznaky poruchy trávenia, vrátane nevoľnosti, vetrom a bolesti žalúdka.
Zdroj: Daily Mail
[ad2][/ad2]