Tri chutné recepty z gaštanov
Okrem šuchotania farebného lístia, k tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patria aj gaštany. Z poslov jesene si môžete ukuchtiť roládu, či chutné pyré. Nechajte sa inšpirovať našimi vybranými receptami.
Vynikajúca roláda
Potrebujeme:
• 140 g práškového cukru
• 120 g masla
• 2 lyžičky kakaového prášku
• 500 g olúpaných a varených jedlých gaštanov
• hrsť mletých orieškov
Plnka:
• 100 g masla
• 100 g kvalitnej horkej čokolády
• na ozdobu šľahačka
Postup:
Urobte si na upršané jesenné dni nepečenú gaštanovú roládu. Uvarené gaštany pomeľte alebo rozmixujte. Pridajte maslo, kakao, cukor a oriešky. Vytvorte hmotu, ktorú vyklopíte na čistú vlhkú utierku a dobre rozotrite. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo a čokoládu. Rozotrite na gaštanovú placku a zaviňte do rolády.
[ad][/ad]Cukrovinka – Marron glacé
Potrebujete:
• 1 kg gaštanov
• 1 kg cukru
• 6 dl vody
• 1 vanilkový struk
Postup:
Najprv zbavíme gaštany šupky. Dajte ich variť na 8 – 10 minút. Pri šúpaní dajte pozor, aby ste jadro gaštana nepoškodili – to je podmienkou úspešnosti celého receptu. Potom je to už jednoduché. Do hrnca vlejte vodu a cukor. Priveďte za občasného miešania do varu. Varte, kým sa cukor nerozpustí. Opatrne vložte očistené gaštany a pomaly nechajte prechádzať varom 10 minút. Zložte z platne a pridajte vanilkový struk. Nechajte stáť v chlade 12 hodín. Po tomto čase položte hrniec opäť na platňu a nechajte prevrieť 1 minútu. Opäť odstavte a nechajte stáť tentoraz 24 hodín. Opakujte niekoľkokrát, kým gaštany absorbujú sirup (asi 3 – 4-krát). Potom vyložte plech na pečenie papierom a jednotlivé gaštany naň poukladajte. Predhrejte rúru na 60 °C. Nechajte sušiť s pootvorenými dvierkami 2 hodiny.
Domáce pyré
Potrebujete:
• 300 gramov gaštanov
• 150 gramov práškového cukru
• lyžicu rumu
Postup:
Gaštany nakrájajte a varte vo vode asi 30 minút. Sceďte, vydlabte, rozmrvte vidličkou a zmiešajte s cukrom a rumom. Vypracujte tuhé pyré. Dobrú chuť.
[ad2][/ad2]