Rúško bude potrebné aj vo vonkajších priestoroch prevádzok
Úrad verejného zdravotníctva spresnil opatrenia proti pandémii ochorenia COVID-19 a povinnosti, ktoré budú mať od začiatku septembra majitelia prevádzok.
Opatrenie sa po novom vzťahuje na všetky prevádzky, pričom doteraz sa vzťahovalo na maloobchod a prevádzky poskytujúce služby.
Okrem pravidelnej dezinfekcie, vetrania a obmedzenia počtu zákazníkov bude napríklad povinné nosenie rúška aj vo vonkajších priestoroch prevádzok. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.
[ad][/ad]Rizikové akvaparky
Za rizikové prevádzky označila Račková okrem iných aj akvaparky a kúpaliská. „Obmedzuje sa maximálna návštevnosť akvaparkov a kúpalísk na 1 000 osôb v jednom okamihu,“ uviedla.
„Treba zohľadniť fakt, že na kúpaliskách a v akvaparkoch nie je povinnosť nosiť rúška a blíži sa obdobie zvýšeného výskytu respiračných infektov. Vzhľadom na to, že sa prikročilo k obmedzeniu maximálneho počtu ľudí na hromadných podujatiach na 1000 osôb v jednom okamihu, rovnaká hranica sa určila aj pre akvaparky a kúpaliská,“ uviedla Račková.
[article-list slug=’ako-budu-ziaci-nosit-ruska-pocas-prvych-dvoch-tyzdnov,madarsko-od-1-septembra-uzavrie-svoje-hranice,proti-koronavirusu-moze-byt-ucinny-aj-nosovy-sprej,kontrola-zamestnancov-bude-po-navrate-z-rizikovych-krajin-povinna ‘][/article-list]Dezinfekcia priestorov
V prevádzkach verejného stravovania zákazníci pri konzumácii nemusia mať rúško, no prevádzkovatelia musia napríklad dezinfikovať stoly a dotykové plochy po každom zákazníkovi. Príbor nesmie byť voľne dostupný, ale ho musí obsluha priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
V taxislužbách odporúča ÚVZ cestujúcim sedieť na zadnom sedadle a odporúčaním je zatiaľ aj oddelenie priestoru vodiča od priestoru pre pasažiera. Vodič musí vydezinfikovať priestor pre zákazníkov po každom klientovi.
Podobne musia po každom klientovi dezinfikovať priestory aj prevádzky starostlivosti o ľudské telo. Tie si musia okrem iného upraviť časový harmonogram tak, aby medzi jednotlivými zákazníkmi bol vždy priestor na upratanie a dezinfekciu pracovného miesta.
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, aká polievka nesmie chýbať na ich sviatočnom štedrovečernom stole. Zisťovali sme, či prevláda tradičná vianočná kapustnica alebo šošovicová polievka, ktorá je zvyčajne spojená so symbolom bohatstva v novom roku.
Koncom decembra sa presúva celé Slovensko zo západu na východ a naopak. Zaujímalo nás preto, čo je pre cestujúcich najlepším riešením, aby sa dostali pred a počas sviatkov za svojimi blízkmi. Prinášame informácie o tom, v ktorých vlakoch sa odporúča zakúpiť miestenku a kde je to povinné.