Kontajner plný múdrosti
Odfotený zelený kontajner plný záverečných prác pod jednou z košických fakúlt vyvolal na internete vášne. Ide však len o obaly z diplomoviek, ktoré sú po dátume povinného archivovania prác.
Jedna z budov Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) na Jesennej ulici prejde v najbližšom čase rekonštrukciou. Spolu so starým nábytkom skončili v recyklačnom kontajneri na prvý pohľad aj diplomové práce. Ide však len o obaly archivovaných prác.
„Textové časti bol skartované a odovzdané zmluvnej spoločnosti, ktorá s papierom naloží podľa platnej legislatívy. Konkrétne záverečné práce boli uchovávané v archívoch školiteľov,“ uviedol hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan.
Podľa platných predpisov univerzity sú práce odovzdané pred rokom 2008 archivované po dobu 10 rokov a tiež uložené v elektronickej podobe v UPJŠ v Košiciach a v Centrálnom registri záverečných prác (CRZP).
[ad][/ad]Zodpovedné sú fakulty
Podľa hovorcu je na rozhodnutí každej fakulty či od študenta vyžaduje záverečnú prácu aj vo fyzickej forme. „Aj súčasná epidemiologická situácia ukazuje dôležitosť digitalizácie v školstve ako takom,” dodáva Zavatčan.
S trochou nadhľadu by však fotografia kontajnera plného vyhodených záverečných prác mohla predstavovať karikatúru vysokoškolského vzdelanie na Slovensku. Najmä v prípade posledných vyjadrení politikov na adresu plagiátorstva vo vlastných záverečných prácach.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.