PRED 20 ROKMI A DNES: Zmena vizáže Zdenko Lipták
Mestský poslanec Zdenko Lipták (54) sám o sebe hovorí, že je fotograf a protikorupčný aktivista. A že patrí k tým pánom, ktorí si často nevšimnú ani zrkadlo v kúpeľni, lebo svoj vzhľad de facto neriešia. Rieši však problémy nielen Košičanov, ale aj prírody, o záchranu ktorej aktívne bojuje.
Za akých okolností vznikla táto fotografia?
– Priznám sa, že nájsť fotku s mojou tvárou bolo pre mňa dosť ťažké, keďže nemám rád, keď ma fotia, lebo takmer vždy sa na to nedá pozerať. A taktiež si nerobím selfíčka. Táto fotka vznikla za veľkou mlákou, kde som žil niekoľko rokov s rodinou, a netuším, kto jej jej autorom. Mám na nej 38 rokov. Bola to dobrá životná skúsenosť.
Čo najviac uletené ste v rámci zmeny vizáže v živote vyskúšali?
– V Amerike som si nechal narásť dlhé vlasy po plecia a potom som vyskúšal druhý extrém – nechal som sa ostrihať na polcentimetrového ježka. Keď som sa uvidel v zrkadle, pochopil som, že to nebol dobrý nápad. Ale vyskúšal som to… Na Slovensku by som asi tak neexperimentoval, aj keď som mal raz ježka aj tu, ale to vďaka „šikovnej“ kaderníčke.
Čo bolo najviac v kurze počas vašej mladosti?
– V kurze bolo kade čo, ale ja som takmer nikdy neplával s prúdom ani čo sa týka obliekania. Nepamätám si nič také konkrétne, nakoľko socík okliešťoval nielen slobodu, ale aj fantáziu či tvorivosť. No poviem vám, na čo si rád spomínam. Keď nás raz na gympli poslali domov, lebo sme mali rifle, tak sme sa celá trieda dohodli a na druhý deň sme prišli do školy v modrých montérkach. Mimochodom, socík ma naučil a vlastne aj prinútil šiť. Mal som doma biely nákladný padák, z ktorého mi nikto, ale vôbec nikto nechcel ušiť vetrovku. A tak som sa naštval a ušil som ju. Mnohí sa ma pýtali, odkiaľ ju mám. Potom som si zohnal rifľovinu a ušil som si rifle alebo tašku do školy.
Čo by ste nikdy nepodstúpili?
– Nikdy nehovor nikdy, ale asi by som si nefarbil vlasy či nedal sa tetovať, aj keď mnohé tetovania považujem za umelecké diela.
Vyskúšali ste nejakú kozmetickú procedúru alebo máte nejaký svoj pravidelný kozmetický rituál, na ktorý si potrpíte?
– Tak táto otázka je úplne mimo mňa. Ja patrím do tej kategórie chlapov, ktorým stačí na topánky, nohy, ruky a tvár jeden krém 🙂
Prešli ste si za tých 20 rokov aj nejakou vnútornou zmenou, alebo ste nadobudli nejaké osobnostné vlastnosti?
– Som toho názoru, že každý z nás vekom dozrieva, učí sa a tak trošku sa aj mení. Vrátane mňa, čo mi potvrdilo viacero ľudí, ktorí ma roky sledujú (posledných 30 rokov), že časy mladého horkokrvného búrliváka sú takpovediac preč…
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.