Bravčové pliecko na mlieku a s koňakom
Potrebujeme:
- 1 kg bravčovej lopatky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 PL koňaku
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 100 g zeleru
- 1 petržlen
- olej
- 3 klinčeky
- kúsok celej škorice
- celé čierne korenie
- 5 dl mlieka
- 3 – 4 PL maizény (podľa potreby)
- citrónová štava
Postup:
Masä umyjeme, osušíme, posolíme, okoreníme, potrieme koňakom a previažeme kuchynskou niťou. Cibuľu nakrájame nadrobno, očistenú mrkvu, zeler a petržlen na kocky. Vo veľkej panvici, na rozohriatom oleji, prudko opečieme mäso zo všetkých strán. Pridáme cibuľu, zeleninu, klinčeky, škoricu, mleté čierne korenie a chvíľu popražíme. Zalejeme mliekom a zhruba 10 minút necháme na miernom ohni variť. Potom všetko preložíme do väčšieho pekáča a prikryjeme. Pečieme v rúre zhruba 90 minút na 180 °C. Počas pečenia mäso obraciame. Mäkké mäso potom vyberieme a šťavu so zeleninou (z ktorej vyberieme celú škoricu a klinčeky) rozmixujeme, zahustíme maizenou rozmiešanou v troche vody. Podľa potreby dolejeme vriacu vodu a krátko povaríme. Omáčku dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky.
[ad][/ad]