Kokosový olej v kuchyni
Hoci obsahuje 90 percent nasýtených mastných kyselín (sú to hlavne stredne mastné kyseliny), je asi najlepším tukom, aký sa vôbec na zemi vyskytuje.
Nasýtené tuky sú základnou súčasťou zdravej výživy a kokosový olej sa svojim unikátnym zložením najviac približuje zloženiu tukov v materskom mlieku. Teda ak potrebujete variť na nejakom tuku, natierať svoje telo, či regenerovať svoje vlasy, pomôže vám kokosový olej.
Výroba
Vyrába sa lisovaním kokosovej dužiny a spracováva sa pri teplote nepresahujúcej 60 °C. Nezbavuje sa zápachu, nerafinuje sa a nie je ani hydrogenovaný. Vynechaním rafinácie si zachováva príjemnú, typickú vôňu. Neobsahuje prídavky vitamínov alebo iných aditív.
Na čo je vhodný
Organický kokosový olej je veľmi stabilný. Odoláva vysokým teplotám, a preto je možné na ňom aj vyprážať. Je tepelne stabilný až do 200 °C, takže sa neprepaľuje a neprská. Vyskúšajte na ňom piecť palacinky a budete milo prekvapení. Ak začnete takýto olej používať, prospejete tým hlavne svojmu zdraviu. Je totiž ľahko stráviteľný, jeho nasýtené mastné kyseliny sa okamžite premieňajú na energiu a neukladajú sa v tele ako tuk. Pomáhajú zvyšovať metabolizmus, čo je veľkým prínosom pri akomkoľvek procese chudnutia.
Extra panenský
Najlepší kokosový olej je extra panenský. Nemal by obsahovať žiadne pridané chemikálie ani geneticky modifikované prísady. Dôležité je tiež vedieť, že organický kokosový olej je vyrobený z čerstvých kokosových orechov a je pri izbovej teplote pevný. Najväčším svetovým vývozcom sú Filipíny. A dokonca má aj slovenskú facebookovú stránku.
Výhody
Asi najdôležitejšou výhodou je, že tento olej sa jednoducho trávi, navodí v organizme pocit nasýtenia a preto je skvelou voľbou pri redukčnej diéte. Vďaka svojej vysokej tepelnej stabilite ním môžete nahradiť akýkoľvek tuk na pečenie, varenie či smaženie. Ak ho raz vyskúšate, tak už pri ňom ostanete. Môžete ho použiť namiesto masla či smotany, čo ocenia najmä ľudia s intoleranciou na laktózu. Je to tiež skvelý balzam na popraskané pery či ruky. Mnoho žien ho využíva aj na suché vlasy a polámané končeky. Pravidelné používanie kokosového oleja zvyšuje vašu imunitu, posilňuje metabolizmus, pomáha pri nadváhe či poruchách štítnej žľazy.
Pripravte si chutné a netradičné pochúťky
Okrem toho, že kokosový olej sa dá použiť všade, kde ste doteraz používali hocijaký iný olej, nechajte sa inšpirovať aj našimi receptami.
Kokosová panenka
Bravčovú panenku nakrájame na 2 cm kúsky, zatlačíme prstami, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na kokosovom oleji. Na výpeku orestujeme nadrobno nakrájanú mrkvu, papriku a paradajky. Podávame so zemiakovou kašou.
Kokozeleninka
Brokolicu, špenát a kapiu umyte a spolu s avokádom nakrájajte. Pridajte nakrájaný a olúpaný zázvor a strúčiky cesnaku. Na kokosovom oleji opražte horčičné semiačka, pridáme nakrájanú brokolicu a nastrúhaný zázvor s cesnakom. Posolíme, pokoreníme, pridáme kardamóm a dobre premiešame. Všetko zalejte 2 dl kokosového mlieka. Chvíľu povarte, pridajte čerstvý špenát, kapiu a avokádo.
Kokosové guľôčky
Zmiešajte 250 g kokosového oleja (tuku), 2 baličky vlniek (keksy), 5 polievkových lyžíc sušeného mlieka a 100 g práškového cukru. Nechajte chvíľu odstáť v chladničke. Rukami tvarujte guľôčky, do stredu každej môžete pridať mandľu. Hotové obaľte v strúhanom kokose.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.