Bobaľky s makom po východniarsky
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice cukru
- trochu soli
- 20 g droždia
- 3 – 4 dcl sladkého mlieka
- 80 g tuku
Mliečno-maková plnka:
- 5 – 6 dcl sladkého mlieka
- 400 g maku
Postup: Do naváženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk. Potom vo vlažnom mlieku rozmočíme droždie, cukor a hrsť múky a toto všetko následne vlejeme do pripraveného cesta. Spracovanú hmotu necháme vykysnúť.
Potom dáme cesto na lopár a formujeme z neho šúľance – bobaľky podľa dĺžky plechu, na ktorom ich budeme piecť v rúre.
Plech vymastíme, naložíme naň šúľance (ktoré u nás nazývame bobaľky), ktoré nožom narežeme na potrebnú veľkosť. V rúre pečieme okolo 20 minút.
Medzitým si v mise pripravíme 5 – 6 dcl sladkého mlieka (kto chce, môže dať aj viac), do ktorého pridáme okolo 400 g zomletého maku. Šťavu do bobaliek podľa chuti osladíme medom alebo cukrom. Všetko potom dobre premiešame a následne pripravenou mliečno-makovou zmesou zalejeme bobaľky.
[ad2][/ad2](TASR)