Vďaka pandémii vymyslel nový biznis. Pirohy od Myslavskej paskudy chutia ako od babičky
Pandémia nového koronavírusu odstavila nie jedného podnikateľa. Medzi nami sú však aj takí, ktorí svojou šikovnosťou a dobrým nápadom vytvorili nový biznis. Myslavčan Ján Grega je jedným z nich. Spolu s miestnymi kuchárkami vyrábajú domáce pirohy podľa receptúry jeho starej mamy. V ponuke Myslavskej paskudy však nájdete aj domáce rezance, cestoviny a dokonca aj zemiakové lokše. Domáce sú domáce a nevyrovná sa im žiadny polotovar z obchodných reťazcov. Zaiste nám dáte za pravdu…
Ján Grega je mladý, šikovný chalan, ktorý sa koronavírusom nenechal zastaviť. V Myslave žije, pracuje a na svoju mestskú časť nedá dopustiť. Pred pandémiou v miestnom kultúrnom dome spolu so svojimi zamestnancami organizoval svadby, či iné kultúrne podujatia.
Priestor využíval naplno aj v poobedňajších hodinách počas školského roku. Prevádzkoval tam tanečnú školu SHOW DS Košice. „V rámci opatrení súvisiacich s ochorením COVID-19 sme museli od týchto aktivít upustiť. Nechceli sme však prepustiť našich zamestnancov. Zamýšľali sme sa nad tým, ako si aspoň niektorých z nich ponechať. Hľadali sme však taký produkt, ktorý by sa uchytil aj v čase akýchkoľvek lockdownov.“ Podarilo sa…
Recept po starej mame
„Keďže kultúrny dom má aj kuchyňu, ktorá sa využíva pri spoločenských udalostiach, napadlo nám, že by sme mohli vyrábať domáce cestoviny a rezance.“
Uchytili sa a za krátky čas sa stali úspešnými produktami nielen v Myslave, ale v rámci celých Košíc. J. Grega videl v Myslavskej paskude ešte väčší potenciál. „Mali sme priestor aj na výrobu ďalších produktov, a tak sme sa rozhodli pre domáce pirohy.“ Denne distribuujú 50-60 kilogramov, pričom počet sa stále zvyšuje.
Okrem bryndzových vyrábajú lekvárové, tvarohové a makové a nesmieme zabudnúť ani na chutné zemiakové lokše. „Najobľúbenejšie sú bryndzové. Od ľudí máme veľmi pozitívnu spätnú väzbu. Vravia, že cítia pravú chuť bryndze. Väčšinu surovín zháňame z okolitých fariem. Naše pirohy sa vyrábajú takisto podľa tradičnej receptúry. Recept je po mojej starej mame.“
Zaujímalo nás, či do nich dávajú aj nejakú tajnú ingredienciu. „To prezradiť nemôžem, lebo by už nebola tajná a robil by ich potom každý. Niektoré ingrediencie sme však nenašli v žiadnych receptoch a možno práve preto sú naše také chutné, tradičné a predsa iné,“ dodáva s úsmevom.
Foto: Myslavská paskudaRučná výroba
V súčasnosti všetky produkty vyrábajú tri Myslavčanky. Vstávajú o tretej ráno, aby ich na druhý deň mal každý čerstvé. Všetko robia ručne. Od miesenia cesta, jeho následné vyvaľkanie až po lepenie. „Nechceme u nás robiť nič pomocou strojov.“
V rámci Košíc ich dovážajú zadarmo, ale ak majú väčšiu objednávku z okolia mesta, za distribúciu si neúčtujú žiadne peniaze. „Pirohy dávame zmraziť a až tak nesieme našim zákazníkom. Som veľmi rád, že ľuďom chutia. Onedlho budeme rozširovať náš tím a takisto náš sortiment.“
Ak skončí obdobie pandémie s Myslavskou paskudou chcú určite pokračovať.
Ako si ich zakúpiť? Stačí, ak im záujemcovia zavolajú deň vopred na tel. číslo 0908 374 899 alebo napíšu správu na FB – Myslavská paskuda.
Myslavská izba
J. Grega s tradíciami nekončí. V priestoroch kultúrneho domu v Myslave bude čoskoro vytvorená izba myslavskej kultúry. „Zháňame a odkupujeme rôzne starožitnosti, ktoré boli súčasťou myslavských domov začiatkom 20. storočia.“ Obrusy, výšivky, ale i kroje im nezištne ponúkajú aj obyvatelia tejto mestskej časti.
„Chceme vytvoriť izbu, ktorá by vyzerala ako spred prvej svetovej vojny. Keď pôjde všetko ako má, sprístupniť by sme ju chceli začiatkom nasledujúceho roka.“
Každá obec, ale i mesto má pre svojich obyvateľov prezývku. „Myslavčanov kedysi nazývali „paskudáre“, a tak sme sa rozhodli to do nášho názvu zakomponovať,“ hovorí Ján Grega.
Traduje sa príhoda, že v čase, keď ešte slamené klobúky neboli známe, prechádzal obcou človek s podobným klobúkom na hlave. Zafúkal prudký vietor, strhol mu klobúk a hnal ho dedinou. Párkrát ho zodvihol, ale vietor ho opäť niesol ulicami. Miestni obyvatelia sa zľakli, že do dediny prišlo strašidlo, tzv. paskuda. Schytili cepy a začali klobúk naháňať, až ho dobili a cítili sa ako víťazi.