Mars bude možné pozorovať voľným okom
Mars je pre nás, ako obyvateľov Zeme, asi tou najzaujímavejšou planétou. Ak sa hovorí o kolonizovaní vesmíru, do úvahy pripadá práve táto planéta. Popri tomto všetkom však je Mars zaujímavý aj z astronomického hľadiska. Teraz bude najbližšie k Zemi, pričom takto blízko bude najbližšie až o 15 rokov.
Už dnes, t. j. 6. októbra 2020 bude Mars vzdialený od Zeme iba 62,1 milióna kilometrov. Mars tak bude jasný, veľký a dobre pozorovateľný aj voľným okom, aj keď, samozrejme, s ďalekohľadom to bude ešte lepšie. Podobnú príležitosť budeme mať potom až o 15 rokov.
Najbližšie k Zemi bude o 16:19 stredoeurópskeho času. Najväčšie priblíženie nastalo v roku 2003, kedy nás od Marsu delilo 55,7 milióna kilometrov.
Čaká nás jedinečné vesmírne divadlo
Z hľadiska pozície planét, najbližšie stretnutie je možné vtedy, keď je Zem v aféliu, teda najďalej od Slnka a Mars je v perihéliu, čiže najbližšie k Slnku. V tomto okamihu by bola Zem a Mars vzdialené od seba 54,6 miliónov kilometrov. Na opačnej strane, ak by Zem bola v perihéliu a Mars v aféliu, boli by planéty od seba vzdialené viac ako 400 miliónov kilometrov.
[ad][/ad](TASR)
Odporúčané články
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.

