Tekvica – symbol jesene vhodný nielen do kuchyne
K jesenným mesiacom neodmysliteľne patria tekvice. Už dávno sa nevyužívajú len ako dekorácia počas slávenia amerického sviatku Halloween. Ozdobné tekvice si pestovatelia hrdo vystavujú v domácnosti, svoje miesto však majú tekvice aj v kuchyni.
Oranžový jesenný plod je bohatým zdrojom draslíka. Ten je pre naše telo dôležitý, vysoký príjem draslíka totiž znižuje krvný tlak. Jeho nedostatok v organizme môže zapríčiniť svalové kŕče.
Okrem toho tekvica obsahuje aj betakarotén, ktorý je nevyhnutný pre zdravie očí, kostí a zubov a správnu funkciu slizníc. Má aj silné antioxidačné účinky. Luteín a zeaxatín zas pomáhajú zabrániť šedému zákalu a spomaľujú vývoj makulárnej degenerácie, teda strate centrálneho videnia.
[ad][/ad]Nízky obsah tuku v kuchyni
Aj keď to tak možno nevyzerá, až 90 percent tekvice tvorí voda. Na 100 gramov má preto tekvica nízku kalorickú hodnotu 50 kJ. Preto je skvelou voľbou v kuchyni pre všetkých, ktorí si chcú strážiť svoju líniu a prijímať menej tukov.
Doprajte si zdravé tekvicové hranolčeky: tekvicu ošúpte, rozkrojte, vyberte dužinu, nakrájajte na hranolčeky. Rúru vyhrejte na 220 stupňov, na plech potretý olivovým olejom poukladajte nakrájanú tekvicu, okoreňte a pečte 20 minút.
Zdravými a prospešnými pre organizmus sú aj tekvicové jadierka. Udržia zdravie mozgu, nervov a ciev. Sú zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, selénu, zinku, ale aj tryptofánu. Ten sa označuje aj ako prírodné antidepresívum. Na ľudskú psychiku pôsobí táto aminokyselina tak, že zlepšuje náladu a utlmuje úzkosť, nervozitu či smútok. Môžete si ich len vysušiť alebo upražiť, osolené budú zdravšou náhradou zemiakových lupienkov.
[ad2][/ad2]Regenerácia pleti, vlasov i zubov
Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov je tekvica skvelá aj na pleť – hydratuje a zachováva ju vláčnu. Stačí si pripraviť pleťovú masku či peeling.
Na masku si rozmixujte dužinu plodu, pridajte med a vymiešajte tvarovateľnú zmes, ktorú si nanesiete na tvár. Rovnako môžete skúsiť aj variant tekvice s jogurtom, ktorý má silný hydratačný účinok na pleť.
Na tekvicový peeling potrebujete k rozmixovanej dužine pridať len hnedý cukor. Zmesou si jemne masírujte tvár a opláchnite.
Na zničené a suché vlasy vyskúšajte masku: hrnček nakrájanej tekvice rozmixujte na kašu, pridajte 2 lyžice medu a pol pohára jogurtu. Maska vlasy zregeneruje a dodá im lesk.
Tekvicovým olejom si môžete preplachovať ústa. Zabráni šíreniu zubných kazov. Obávať sa nemusíte ani infekčných ochorení tráviaceho traktu alebo dýchacích ciest, pretože olej zbavuje škodlivín.
Ako dekorácia
Z ozdobných farebných rôznotvarých tekvičiek si viete vytvoriť aj jesennú dekoráciu, napríklad netradičnú vázu. Stačí zrezať vrchnú časť tekvice, odstrániť dužinu a jadierka, vložiť dovnútra nádobu s vodou a doladiť kvety do jesennej vázy.