Stromčeky zo slepačích pierok i výmena jabĺčok. Aj také sú Vianoce vo svete
Viac ako dve miliardy kresťanov na celom svete si dnes pripomínajú slávnosť Narodenia Pána. V rôznych častiach sveta sa Vianoce oslavujú inak, ako sme zvyknutí na Slovensku.
Číne si menia jabĺčka
V najľudnatejšej krajine sveta v Číne žije iba malé percento katolíkov, takže väčšina ľudí o Vianociach veľa nevie. Tie sa väčšinou oslavujú iba vo veľkých mestách, kde sa nájdu aj vianočné stromčeky, svetielka a iné dekorácie na uliciach a v obchodoch.
Mikuláša volajú ‘Shen Dan Lao Ren’. Po čínsky sa „šťastné a veselé“ povie Sheng Dan Kuai Le.
Len málo ľudí má vianočný stromček doma, väčšinou je umelý, dekorovaný girlandami, kvetinkami a papierovými skladačkami. Zaujímavé je, že väčšina umelých dekorácií a stromčekov je vyrobená v Číne, ale prevaha ľudí, ktorí ich vyrábajú, nevie, na čo slúžia.
Tradícia, ktorá sa stala populárnou na Štedrý deň, je výmena jabĺčok. Veľa obchodov ponúka jablká zabalené vo farebnom obale. Ľudia si dávajú jabĺčka na Štedrý deň, pretože u nich sa tento deň volá „Ping An Ye“ (Tichá noc) a slovo pre jablko je ‘Ping Guo’, čo znie veľmi podobne. Jingle Bells je jedna z najpopulárnejších kolied a populárnymi sa stávajú aj polnočné omše.
[ad][/ad]Stromčeky zo slepačích pierok
V Indonézii je desať percent populácie kresťanov, je to 20 miliónov obyvateľov. Indonézski kresťania chodia do kostola počas sviatkov aj na Štedrý deň.
Väčšina vianočných stromčekov v Indonézii je umelých. Najväčší producent živých stromčekov sa nachádza v meste Puncak, v západnej časti Jávy. Známe sú aj stromčeky vyrobené zo slepačích pierok – tie sa väčšinou používajú na ostrove Bali.
Od začiatku decembra to v obchodoch žiari krásnymi dekoráciami. Medzi najpopulárnejšie koledy patrí „Malam Kudus”, čo je indonézska verzia piesne Tichá noc. Mikuláš je rovnako populárny ako Vianoce a volajú ho Sinterklas. Ten prináša deťom darčeky na Štedrý deň.
Veľmi známe sú koláčiky, medzi najpopulárnejšie patria Nastar, maslové koláčiky s ananásovým džemom, syrové koláčiky zvané Kastengel a maslové koláčiky Putri Salju.
Malá hostina v Iráne
Irán, bývalá Perzia, je krajinou troch múdrych mužov, ktorý sa zúčastnili Ježišovho narodenia. Dnes kresťania v Iráne držia pôst od 1. decembra, nazývajú ho Malý pôst. Veľký pôst sa potom drží šesť dní pred Veľkou nocou.
Po omši 25. decembra si dávajú večeru, ktorá sa volá Malá hostina. Tradičným jedlom je kuracie mäso pripravené na špeciálny spôsob, hovoria mu Harasa. Darčeky sa väčšinou nedávajú, iba deti dostávajú nové oblečenie.
Vianoce v strede letných prázdnin
Na Novom Zélande prichádzajú Vianoce v strede letných prázdnin. Veľa ľudí má doma vianočný stromček a ozdobujú ho tak ako ľudia v USA a Anglicku. Mnohí Novozélanďania však majú vianočný obed v podobe barbecue, čo sa stáva čoraz viac populárnym. Jedlo urobené v štýle barbecue sa pripravuje z plátkov šunky a dokonca aj z jeleňa alebo iného exotického mäsa, používajú sa aj krevety a morské ryby.
Populárne sú dezerty, medzi nimi horúci ovocný puding so zmrzlinou, studené ovocné šaláty, želé a zmrzlina. Klasické vianočné jedlá však sú pečené kurča, pečené jahňacie mäso, studená šunka, teplá zelenina, ako sú zemiaky, tekvica, sladké zemiaky – bataty a hrášok. Populárnou začína byť aj kapusta. Darčeky sa otvárajú pred vianočným obedom.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.