Výroba oblátok náročná nie je, treba pri nej však dlho sedieť, hovorí pekárka
Výroba vianočných oblátok nie je náročná práca, treba pri nej však dlho sedieť. Povedala to Ľudmila Roková z obce Bánovce nad Ondavou v Michalovskom okrese, ktorá sa pečeniu tradičného vianočného pokrmu venuje už asi šesť rokov.
„Cesto je jednoduché, treba len dva litre vody, kilogram hladkej múky, trošku osoliť, ocukriť, troška oleja, dobre to premiešať a nechať odstáť, aby sa potom lepšie pieklo,“ priblížila základný recept s tým, že z takéhoto množstva základných surovín upečie približne 250 oblátok.
„Dá sa aj viac, ale myslím si, že je lepšie, aby neboli veľmi tenké,“ doplnila.
Foto: TASR [ad][/ad]Oblátky, med a cesnak
Roková vyrába oblátky nielen pre seba a svoju rodinu, ale i pre priateľov. Ako povedala, baví ju to a pečenie samotné je pre ňu tiež sviatkom.
„Pečenie oblátok pripomína ten čas vianočný, keď sa ľudia tešia, a hlavne v našom kresťanskom spoločenstve je to zvyk, že oblátky majú byť na vianočnom stole,“ vysvetlila s tým, že u nich v rodine k oblátkam neodmysliteľne patrí nielen med, ale i cesnak.
„Aby sme boli zdraví, aby sme sa mohli o rok zase stretnúť,“ dodala.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.